IslamBosna.ba- Odanost alžirske supruge njenom mužu spasila ju je od sigurne smrti tokom stampeda na Mini u četvrtak.
Aiša Ijad (62) kaže da se njen muž Muhammed Radži’ (73)  žalio na jake bolove u stomaku dok su bili na putu ka Džemretima tog kobnog dana.
Ona je insistirala da se vrati u njihov šator kako bi mu donijela lijekove. Dok se Radži’ borio za život u stampedu njegova supruga je žurila da mu donese lijekove.
Ijad je plačući ispričala svoju priču saudijskim novinama El-Hayat: “Hadžija je preselio”.
Ona kaže da je njen suprug imao jake bolove dok su bili na Muzelifi. Kada su stigli na Minu oko 7:30 i krenuli da kamenuju šejtana, bol se pojačao i postao je nepodnošljiv.

Ona kaže da ga je zamolila da je sačeka dok se ne vrati sa lijekovima protiv bolova.
“Odbijao je da me pusti da odem i insistirao je da završimo naš put ka Džemretima ali ja sam bila nepopustljiva”, kaže ona.
Ožalošćena žena navodi da se vratila u šator, uzela lijekove ali njen povratak je odgođen za više od tri sata zbog zagušenja.

“Kada sam se vratila u ulicu, gdje sam ga zamolila da me sačeka, bila sam iznenađena kada sam vidjela sigurnosni kordon i veliki broj vozila hitne pomoći. Neke hadžije su mi kazale za tragični incident”, navodi Ijad, koja je obavljala sa svojim mužem po prvi put hadž.

Ijad kaže da imaju desetoro djece koji stalo zovu tražeći babu da mu čestitaju obavljeni hadž, ali ona im je svaki put govorila da babo spava.
“Oko deset sati navečer na dan incidenta nazvao je moj najstariji sin Belkasim, koji ima 35 godina, i rekao mi da je čuo za stampedo”, kazala je ona.

Majka kaže da nije mogla više kriti vijesti o smrti svoga muža.
“Ja sam vjernica i strpljiva i potpuno prihvatam određenje. Sve što sada želim jeste da ga vidim posljednji put prije nego što ga ukopaju”, kazala je ona.

IslamBosna.ba