Neki inspektori, saznajemo, već su na terenu i obavljaju različite provjere u vezi s lihvarskim povećanjima kamata.

“Neke banke već su počele smanjivati kamate. Bez obzira na to, mi ćemo započeti provjere. Ispitat  ćemo svaku prijavu koju su nam građani već uputili. Također, pozivamo građane da nam i dalje prijavljuju svaki ovakav slučaj. Banke će biti kažnjene sa po 5.000 KM po svakom ugovoru gdje bude utvrđeno nezakonito povećavanje kamate, odnosno kršenje Zakona o zaštiti potrošača”, objašnjava Tirak.

Prema njegovim riječima, cilj inspekcija je “narodu vratiti pare” i poučiti banke da same počnu smanjivati kamate.

“Banke su vrlo ozbiljno shvatile da s državom više nema šale. Inspekcije više neće tolerirati povećavanje kamata bez osnova i bukvalnu otimačinu novca od naroda. Nećemo odustati. Banke moraju vratiti novac građanima”, istakao je Tirak.

Državni ombudsmen za zaštitu potrošača Dragan Doko kazao je za naš list da podržava najavljenu akciju inspekcija u bankama.

“Inspekcije trebaju vratiti banke u okvire zakona. Mi samo želimo zaštititi građane. Ova akcija daje građanima vjeru u rad institucija države”, rekao je Doko.

U mikrokreditnim agencijama radi se svašta

Tragom reakcija brojnih građana, direktor Tirak rekao je da se razmišlja i o kontroli brojnih mikrokreditnih organizacija. Prema SMS-u jednog od naših čitalaca, mikrokreditne agencije su “prave lihvarske organizacije s nenormalnim kamatama”. Čitalac u poruci tvrdi da u slučajevima kada uzmu kredit od 2.000 KM, građani vraćaju i do 3.300 KM.

“I do nas dolaze informacije da se u mikrokreditnim organizacijama radi svašta. Neka saznanja koja imamo govore da kamate na godišnjem nivou sežu i do 30 posto. Izučavamo situaciju, a ako dođemo do dokaza o nepravilnostima, sigurno ćemo reagirati”, navodi Tirak.

Izvor: Avaz

Leave a Reply

*

captcha *