.

Američki magazin Time osvrnuo se na švicarski referndum koji je zabranio izgradnju minareta, i taj je ishod objasnio kao potvrdu trenda da Evropljani postaju sve glasniji u pokušajima zaštite svoje kulturu od islama. Posljednje istraživanje koje je proveo Open Society Institute (OSI), Georga Sorosa, objašnjava kompleksne odnose između muslimana i Evrope i otkriva da su sumnje zajedničke. Muslimani naime vjeruju da bivaju isključeni iz evropskog društva.

Oko 20 miliona muslimana živi diljem Evrope. U gradovima poput Marseilla i Rotterdama već čine petinu stanovništva, u Brixellesu 15, a u Londonu i Parizu 10 posto stanovnišrva.

Izvještaji pokazuju da njih 55 posto smatra da je religijska diskriminacija porasla u proteklih pet godina. Nezaposlenost kod muslimana je tri puta veća nego kod ostalih religija, mnogo muslimana, posebno roditelja izjavilo je da nisu mogli živjeti u miješanim naseljima.

Istraživanje pokazuje da se suočavaju s diskriminacijom dok traže posao, kupuju nešto ili posjećuju doktora.

Izvještaji OSI-a pokazuju da politička klima u Evropi odbacuje muslimane, čineći da se osjećaju nepoželjnima. Nekoliko evropskih zemalja steže svoje imigracijske zakone, pooštrava testove za državljanstva i uvodi striktne zakone za nošenje marama i burki.

Večernji/IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *