Bosna i Hercegovina je ponovno doživjela pad na ljestvici tog indeksa i s ocjenom 3.0 zauzima od 99. do 106. mjesta s Dominikanskom Republikom, Jamajkom, Madagaskarom, Senegalom, Tongom i Zambijom, a nalazi se i ispod svih zemalja bivše Jugoslavije, rečeno je danas na pres-konferenciji Transparency Internationala BiH u Sarajevu.

Ovo najreprezentativnije svjetsko istraživanje o korupciji obuhvatilo je Bosnu i Hercegovinu sedmi put, a BiH je prema tom indeksu već drugu godinu zaredom najkorumpiranija zemlja u regionu, dok je ove godine dosegnula najgoru poziciju do sada. Prošle godine je, kako je istaknuto, zauzimala 92. mjesto s indeksom 3.2.

Ove godine Hrvatska zauzima od 66. do 69. mjesta, Crna Gora od 69. do 71. , Makedonija od od 71. do 79. , Srbija je 83., a Slovenija 27.

Najbolji rezultat na ljestvici Indeksa percepcije korupcije ima Novi Zeland s ocjenom 9,4, druga je Danska, treći Singapur, a četvrta Švedska, dok od 176. do 180. mjesta zauzimaju Irak, Sudan, Myanmar, Afganistan i Somalija.

Po riječima Emira Đikića , predsjedavajućeg Odbora direktora Transparency Internationala BiH, od svih evropskih zemalja jedino je Rusija ispod BiH po nivou korupcije i, stoga je u BiH neophodno u što kraćem roku usvojiti neophodne antikorupcione zakone koji su u parlamentarnoj proceduri te osigurati provođenje zakona i procesuiranje korupcije.

Srđan Blagovčanin iz Transparency Internationala BiH istaknuo je da je procesuiranje korupcije u BiH apsolutno nezadovoljavajuće i da, prema istraživanjima, dvije trećine presuda za taj čin završi uvjetnim presudama.

Također je dodao da istraživanja pokazuju da se u BiH najviše novca iz budžeta “izvuče” kroz privatizaciju, investiciono-razvojne banke, kroz javne nabavke i kroz javna preduzeća.

Blagovčanin je podsjetio da Indeks percepcije korupcije rangira države, od one s najmanjim stepenom korupcije do zemalja u kojima je korupcija najprisutnija, na osnovu ocjene za svaku pojedinačno i relevantnih istraživanja od kojih se indeks sastoji, kao i da je to jedan složeni indeks mjerenja korupcije koji u sebi ima više istraživanja.

 

Fena

Leave a Reply

*

captcha *