”Naš sjeverni susjed Srbija i dalje aktivno potkopava naš suverenitet. Time Srbija dovodi u pitanje egzistenciju međunarodno priznatih granica na Balkanu”, napisao je Thaci u autorskom tekstu za njemački portal EurActiv, povodom Dana Evrope.

Podsjećajući na historiju dešavanja na Balkanu i krvave etničke ratove koji su završeni, Thaci je naveo da su izgledi za siguran mir i dalje daleko.

On smatra da i dalje postoji u nekim dijelovima regiona stari način mišljenja, navodeći kao primjer Srbiju i optužujući je za ugrožavanje suvereniteta Kosova, prenio je Tanjug.

Thaci je upozorio EU da bi odgađanje prijema zemalja Balkana odgovaralo onim radikalnim snagama koje rade na stvaranju monoetničkih država.

To bi, smatra Thaci, moglo voditi promjenama međunarodno priznatih granica, što bi, kako je napisao, bio najgori mogući scenarij.

”Članstvo i jednakost u EU-u ostaju za nas put nade – ne samo za Kosovo nego i za druge narode Balkana”, naveo je Thaci, koji se požalio da još nema priznanja za napredak koje je Kosovo učinilo i da sve to obeshrabruje građane koji pokazuju jasne znake euroskepticizma.

Naglasivši da je Kosovo sada kao i ranije jedina zemlja zapadnog Balkana koja nema odnose s EU regulirane ugovorima, Thaci je ocijenio da uzrok nije u tome što Kosovo nije uradilo ”domaći zadatak”.

”Zato je sve ono što mi molimo da nas EU tretira kao ravnopravne među ravnopravnim. Drugim riječima, želimo da budemo ‘fer’ tretirani, kao i druge zemlje u regionu”, naveo je Thaci.

 

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *