Analizirana je krv 496 djece, uglavnom starosti od jedne do četiri godine, a na njihovu izloženost pasivnom pušenju ukazivalo je jedinjenje kotinin, koje se stvara u organizmu izloženom nikotinu, prenijela je novinska agencija Reuters.

Kotinin je utvrđen u krvi čak 55 odsto analizirane djece, što znači da su bila izložena nikotinu tokom prethodna tri do četiri dana.

Samo 13 odsto roditelja ove djece priznalo je da ponekad zapale cigaretu u njihovom prisustvu ili je bilo svjesno da im je dijete bilo izloženo duhanskom dimu.

Da bi se kotinin pojavio u krvi, dovoljno je da dijete provede izvjesno vrijeme u prostoriji u kojoj je neko nedavno pušio ili čak da živi u zgradi u kojoj je pušenje dozvoljeno, napomenuli su stručnjaci.

Izlaganje djeteta duhanskom dimu se, inače, dovodi u vezu sa sindromom iznenadne smrti dhece, respiratornim problemima, infekcijom uha i astmom.

Kalifornijski istraživački tim je predložio da se testiranje djece na kotinin u buduće u Sjedinjenim Američkim Državama obavlja rutinski, kao što je to sada slučaj sa testiranjem na olovo.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *