Zbog izuzetno niskih temperatura koje su u našoj zemlji prisutne unazad nekoliko dana na depou Termoelektrane Tuzla i dalje na istovar čeka oko 80 vagona smrznutog uglja, što predstavlja problem za radnike.

Proces proizvodnje električne energije odvija se prema planu i, kako je najavio direktor Fadil Nadarević, njena isporuka ne bi trebala biti dovedena u pitanje. O eventualnom načinu uštede isključenjem struje javnim potrošačima čija potrošnja nije od vitalnog značaja za javni interes, Nadarević će, kako je kazao za sarajevski ˝Dnevni avaz˝, razgovarati s Kriznim štabom “Elektroprivrede” na nivou Federacije.

˝O tome odlučuje Krizni štab, a ja ću im sugerirati na taj vid štednje, koji nije loša ideja. Temperature od minus 27 stepeni nisu baš uobičajene i stvaraju nam velike probleme˝, kazao je Nadarević. Istovaranje smrznutog uglja iz vagona kako bi se dopunile prilično ispražnjene rezerve Termoelektrane prekjučer je započeto pomoću bagera. Proizvodnja uglja u rudnicima koncerna “Elektroprivrede BiH” odvija se u ekstremno teškim uvjetima, saopćila je Služba “Elektroprivrede BiH” za komunikacije. Kako se navodi, rudnici su suočeni s problemima utovara, internog transporta uglja, kvarovima na rudarskoj opremi i mehanizaciji zbog niskih temperatura, problemima u preradi uglja. Kontinuitet proizvodnje održava se zahvaljujući tome što su u pogonu svi raspoloživi resursi, dodaje se u saopćenju.

(TIP)

(tipba)

Leave a Reply

*

captcha *