“Očekivali smo erupciju jer su mjesec dana prije vidljive erupcije islandske stanice za vulkanski monitoring detektirale podrhtavanja toga vulkana. No, mi ne znamo kad će erupcija prestati, zasad nema znakova da slabi”, izjavio je za Jutarnji list dr. Thorvaldur Thordarson sa Sveučilišta Edinbourgh, jedan od najboljih poznavatelja islandskih vulkana.

Thordarson predviđa da Islandu slijede desetljeća snažnih vulkanskih erupcija, koja će vrhunac dosegnuti između 2030. i 2040. godine.

“Istraživanja pokazuju da vulkanska aktivnost na Islandu pokazuje periodičnost. Island prolazi kroz 40-60 godina duge periode niske i visoke vulkanske aktivnosti. Upravo sada izlazimo iz faze niske aktivnosti i ulazimo u period pojačane”, pojasnio je Thordarson.

Kaže, tokom druge polovice 20. stoljeća islandski vulkani bili su vrlo mirni, a onda su se zadnjih desetak godina uskomešali. Tako je 2000. zabilježena erupcija vulkana Hekla, a 2004. godine probudio se Grímsvötn. Zatim je u martu ove godine eruptirao vulkan blizu glečera Eyjafjallajokull, te naposljetku prošle sedmice i vulkan ispod toga glečera.

“Na Islandu ima 30 aktivnih vulkanskih sistema, a vulkani ispod glečera su vrlo česti. Niz najaktivnijih islandskih vulkana pokriveni su ledenim kapama”, rekao je Thordarson, koji smatra da je situacija na Islandu takva da bi uskoro mogao eruptirati neki drugi vulkan.

Mnogi strahuju da bi to mogla biti Katla, veliki vulkan koji se nalazi blizu glečera Eyjafjallajokull. Katla se dva puta ‘probudila’ upravo potaknuta erupcijama vulkana ispod glečera Eyjafjallajokull.

danas.hr

Leave a Reply

*

captcha *