IslamBosna.ba- Tromjesečna beba umrla je od gladi u opkoljenom sirijskom gradu Mu’damiji, deset kilometara jugozapadno od Damaska.
Oko 45.000 civila u ovom okrugu nalazi se pod opsadom vladinih snaga a strah da bi glad mogla uzeti svoj danak već se počeo ostvarivati.
Medijski izvještaji i aktivisti navode da je tromjesečna beba Jusuf Sa’adija umrla u četvrtak uslijed pothranjenosti i nemogućnosti medicinskog zbrinjavanja.
Hunger strikes at "Muadamiyat al-Sham" and warnings of a scenario "Madaya"Beba je umrla samo dan nakon što je petnaestogodišnji Sa’ad Karbudž, dječak sa posebnim potrebama, umro također od gladi.
Po izvještajima četvero djece u Zapadnoj Gut je umrlo od gladi u posljednje vrijeme.
Mještani navode da su vladine snage blokirale ulaz hrane u predgrađe Damaska, poznatije kao Mu’damija eš-Šam, već tri sedmice, a od početka prošle godine nije dozvoljen ni ulaz lijekova i medicinske opreme.
“Djeca umiru zbog teške pothranenosti, a veliki je broj djece kojima je neophodna medicinska njega, poput osmomjesečne Merjem, koja pati od pothranjenosti i dehidracije”, kazao je Ebu Kenan ed-Dimaški, član lokalnog gradskog vijeća.
“Velika većina mještana preživljava od jednog obroka dnevno koji se sastoji od bulgura i supe od leće i začina jer nam nedostaju osnovne životne namirnice poput brašna i mliječnih formula za bebe”, kazao je ed-Dimašk.
“Od sredine marta prošle godine, opsada se povećala, a samo radnicima i studentima je dozvoljen izlaz izvan grada dok je unos hrane ograničen na samo dva kilograma”, dodao je on

Širom Sirije, Assadov režim je pooštrio opsadu gradova koje drže opozicione snage u pokušaju da glađu potčini ova područja.
Situacija je prisilila civile da jedu travu kako bi se izborili sa glađu.
UN navodi da se bori da dostavi humanitarnu pomoć za oko 4,5 miliona Sirijaca koji žive u teško dostupnim područjima, uključujući i gotovo 400.000 osoba u 15 opkoljenih područja.
Generalni sekretar UN-a, Ban Ki-Moon je upozorio da korištenje gladi kao oružja u ratu u Siriji predstavlja ratni zločin.
Upozorenje je došlo nakon što su humanitarni radnici dostavili drugu pošiljku hrane u  Madaju, predgrađe Damaska.
Francuska, Velika Britanija i SAD su zatražile hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a da bi zatražile podizanje opsade u Siriji u cilju dostave humanitarne pomoći i hrane civilima koji se suočavaju sa glađu.

IslamBosna.ba