Obraćajući se Generalnoj skupštini UN-a, Tadić je rekao da je međunarodna zajednica prepoznala “izuzetno važnu prirodu” tog pitanja i da je svih pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN-a potvrdilo da će učestvovati u usmenoj raspravi u Međunarodnom sudu pravde, koja će se održati 1. decembra.

“U tom kontekstu apelujem na sve zemlje članice da poštuju činjenicu da Međunarodni sud pravde nastavlja da bude aktivno angažovan na tom pitanju. Ne treba prejudicirati njegove rasprave i njegov rad ne treba opstruisati. Treba omogućiti da sudski postupak ide svojim putem, bez političkih pritisaka poput novih priznanja Kosova”, kaže Tadić.

On očekuje da će Sud donijeti odluku sljedeće godine. Tadić je ocjenio da će zaključci Suda predstavljati snažan pravni presedan.

“Ishod će ili odvratiti druge separatističke pokrete od pokušaja secesije ili bi rezultat mogao biti takav da ih ohrabri da isto postupe”, rekao je Tadić.

On je dodao da će Srbija nastaviti da brani svoj teritorijalni integritet mirnim i diplomatskim putem.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić uvjeren je da će Međunarodni sud pravde proglasiti jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nelegalnim, što će, kako je ocjenio, pomoći Srbiji i čitavom regionu u napredovanju ka članstvu u Evropskoj uniji.

“Mislim da će to zaista biti od pomoći pošto će takva odluka motivisati strane da sjednu za sto i pronađu kompromisno riješenje”, izjavio je Jeremić u intervjuu Reutersu.

“Bez takvog riješenja, bilo bi mnogo teže, ne nemoguće, ali teže. Uvjeren sam da će to imati ohrabrujuće efekte, ubrzavajuće efekte na ambicije čitavog regiona da se priključi Evropskoj uniji”, rekao je šef srpske diplomatije.

 

 

B92

Leave a Reply

*

captcha *