Poslanici iz Republike Srpske (RS) tvrde da su Sud i Tužiteljstvo BiH „neustavne kategorije“ te da ih građani RS-a ne doživljavaju kao svoje institucije. Inicijativa za ukidanjem ovih institucija objelodanjena je nakon nedavne obustave istrage protiv četrnaest osoba u slučaju „Dobrovoljačka“. „Znam da inicijativa neće biti prihvaćena, ali će u Federaciji BiH biti shvaćena tako da je krajnje vrijeme da ovdje počnemo praviti pravnu državu, po mjeri svih njenih građana, a ne u funkciji određenih političkih partija koje će se preko Suda i Tužiteljstva obračunavati sa političkim neprijateljima i drugim narodima“, kaže zastupnica SDS-a u Parlamentu BiH Aleksandra Pandurević.

Zašto im smetaju državni pravosudni organi?

Analitičari, međutim, upozoravaju da se pravna država ne pravi ukidanjem pravosudnih institucija. Predsjednik Fondacije Centar za javno pravo Edin Šarčević vjeruje da je ova inicijativa u funkciji slabljenja državnih ingerencija. On podsjeća da je Ustavni sud BiH više puta potvrdio da su Sud i Tužiteljstvo BiH „neophodni i u skladu s Ustavom BiH“ i upozorava da je inicijativa RS-a „pokušaj da se političke elite zaštite u udobnoj sigurnosti entiteta“. „Samo postojanje institucija kakve su Sud i Tužiteljstvo BiH garant je da pravda u ovoj zemlji još može dostići entitetske političare koji se nalaze u vrlo udobnim i pravno zaštićenim foteljama“, kaže Šarčević.

Šarčević podsjeća na dva „skandalozna“ slučaja iz novije bosanskohercegovačke pravne prakse koji su iz Tužiteljstva BiH prebačeni na niže pravosudne institucije, gdje su odbačeni kao neosnovani. „Bili su to dobro pripremljeni slučajevi optužbi koje su teretile grupu Zlatka Lagumdžije za tzv. reket i grupu Milorada Dodika za pronevjeru budžetskog novca za izgradnju zgrade Vlade RS-a. Jasno je da se potiskivanjem državnih institucija i jačanjem entitetskih struktura želi ojačati jedan sloj kriminogene političke strukture u entitetima koji je duboko srastao sa ministarstvima pravde i pratećim strukturama u pravosudnim organima“, kaže Šarčević.   Iza inicijative se krije plan za ukidanjem drugih institucija

 Ured visokog predstavnika (Office of the High Representative – OHR) smatra da su Sud i Tužiteljstvo BiH „ključne institucije za osiguranje vladavine zakona i vršenje ustavnih nadležnosti države“. „Svaka inicijativa da se državno pravosuđe ukine, predstavlja direktnu prijetnju mogućnosti države da obavlja svoje ustavne nadležnosti“, pojasnila je u izjavi za BH radio 1 portparolka OHR-a Ljiljana Radetić.   Analitičari upozoravaju da se iza inicijative za ukidanjem Suda i Tužiteljstva BiH krije plan za ukidanje drugih državnih institucija, među kojima državna ministarstva pravde, odbrane i sigurnosti što bi u konačnici predstavljalo „povratak izvornom Daytonu“ koji traži predsjednik RS-a Milorad Dodik.

 

 

(DW)

Leave a Reply

*

captcha *