Za tih devet godina Sjedinjene Države su izgubile na moralnom kredibilitetu, ekonomskoj snazi i globalnom utjecaju, prenose američki mediji.

Nakon rata u Iraku nećemo više tako često gledati oznaku “Made in the USA” koja je desetljećima bila globalni simbol moralnih, ekonomskih i političkih vrijednosti. Zahvaljujući ratu u Iraku sav je taj kredit – potrošen!

Za to vrijeme u Kini, naprimjer, alternativa liberalnoj demokraciji tvrdoglavo opstaje i ne pokazuje znakove posustajanja.

Najjači glasovi za demokracijom čuju se u arapskom svijetu, a rezultat svih tamošnjih pokreta može lako biti u suprotnosti s liberalnim vrijednostima. Diljem Azije, Afrike i Latinske Amerike, izblijedjeli američki model samo je jedna od opcija za zemlje koje doživljavaju preokrete.

Uvjerenje da će globalizacija odrediti ekonomsku budučnost nije više tako prihvatljivo. Dok su Sjedinjene Države ratovale, gospodarstva u razvoju, poput kineskog, indijskog ili brazilskog, zabilježila su veliki skok, često na račun američke ekonomije.

Najgora ekonomska kriza

U samoj Americi, pak, tržišna utakmica je rezultirala korupcijom, nesmotrenošću i najgorom ekonomskom krizom od Velike depresije.

Osim toga, ako globalizacija za nekoga funkcionira, to ne znaći da  funkcionira za sviju, što i jeste poruka onih koji se vec tri mjeseca skupljaju oko pokreta “Osvojimo Wall Street” koji se sve više uvlaći među Amerikance, a kojeg politički čelnici iz obje stranke ignoriraju kao opasnost.

Zapravo su američke oružane snage jedini segment ovoga društva čija je dominacija ostala neupitna i nema nikakve sumnje u to da je to najmočnija vojska na svijetu. Ipak, čak ni takva vojska ne može zabilježiti jasnu i čistu pobjedu, što nam potvrđuju i Irak i Afganistan.

Vjerovanja koja su označila kraj Hladnog rata – pobjeda liberalne demokracije, globalizacija kao slijedeći veliki pokret i američka dominacija definirana novim načinom ratovanja – sve je to okončano u neobilježenoj grobnici rezerviranoj za propale ideje. Oni koji su uporno promicali irački rat samo su produbili tu grobnicu. Upravo to i označava njihovu ostavštinu.

Izvor: Al Jazeera

Leave a Reply

*

captcha *