Počinitelji su nezapaženo ušli na zemljište bosansko-islamske zajednice u Grazu. Ostavljeni tragovi, šest polovica svinjskih glava i krv po šatoru za klanjanje, šalju jasnu poruku protiv muslimanke zajednice.
Služba za državnu bezbjednost i Služba za borbu protiv terorizma ispituju slučaj, što opet izaziva talase negativnih vibracija. Za mnoge Austrijance ovo nije razlog da se njihovi porezi troše na religiju koja je “sama po sebi teroristička”. No, službe i dalje mole građane da daju sve relevantne informacije kako bi se počinioci pronašli.

Prema riječima šefa Državnog zavoda za zaštitu i borbu protiv terorizma, Ruperta Meixnera, slični incidenti su se dešavali i u drugim evropskim gradovima u kojima je planirana izgradnja džamija. Istraživat će se u svim smjerovima, a sve ukazuje na to da su počinitelji pripadnici desne scene, navodi Meixner.

“Svinjarija”

Islamska vjerska zajednica u Austriji (IRCA) osudila je ovu akciju kao “odvratnu i ponižavajuću”, dok Islamska kulturna zajednica u Grazu u saopćenju navodi da se radi o “svinijariji”, u pravom smislu riječi. Parcela će u svakom slučaju biti dodatno osigurana, a pojačane siguronosne mjere će biti i u subotu, kada će se položiti kamen temeljac. Procjenjuje se da će ovoj svečanosti prisustvovati oko 3.500 muslimana iz svih krajeva Austrije, kao i mnogobrojni gosti iz BIH.

 

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *