Palstinski narod svojom herojskom borbom za slobodu dao je velike žrtve i borio se svim dozvoljenim raspoloživim sredstvima da bi ostvario svoja prava na nezavisnost i slobodu, na samopredjeljenje  i osnivanje vlastite države Olaestine, rekao je to predsjednik Udruženja “Palestinska dijaspora u BiH” dr. Nabil Naser na tribini “Ne zaboravimo Palestinu” koja je održana sinoć u hotelu “Radon Plaza”.

Dodao je da je za Palestince mir strateški izbor.

– Svake godine 15. maja Palestinci širom svijeta obilježavaju Dan nakbe (katastrofe) koja je u samom središtu palestinsko-izraelskog sukoba. Ova tribina je naš glas i dokaz da nakba nije tek jedan događaj u historiji, već predstavlja proces koji traje, a insistiranje na stvaranju i održavanju isključivo jevrejske države u historijskoj Palestini i dalje predstavlja mehanizam otimanja – istaknuo je Naser.

Podsjetio je da su od okupoacije Palestine  1948. godine  do danas protekle 64 godine.

– Osnivanje države Izrael značilo je uništenje više od 530 palestinskih gradova i sela i protjerivanje oko dvije trećine palestinsko-arapskog stanovništva iz njihovih domova i sa njihove zemlje kako bi se utro put za uspostavu izraelske države sa većinskim jevrejskim stanovništvom.

Na ovom skupu Profesor Muhamed Mrahorović govorio je o judizaciji Jerusalema, a profesor Mustafa Prljaća o temi “Palestina gnojna rana aktuelne civilizacija”.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *