Koliko god Kina insistirala na mirnom razvoju svoje zemlje, ritam i priroda njene vojne modernizacije izaziva podozrenje, i dok SAD i velike evropske sile smanjuju vojne budžete, čini se da će Kina uspjeti da održi rast svog budžeta od 12 odsto na godišnjem nivou.

Budžet za armiju u Kini iznosi oko dva odsto nacionalnog dohotka, dok je u SAD 4,7 odsto.Ali, tih dva odsto iz godine u godinu je sve veće jer kineski nacionalni dohodak raste vrlo brzo.

Nema nikakve sumnje da Kina ubrzano modernizuje svoje oružane snage, mada nema jedinstvene procjene koliko se u njih zaista ulaže.

Kineski vojni budžet je, piše Ekonomist, gotovo sigurno zabilježio dvocifreni rast u posljednje dvije decenije, a prema podacima istraživačkog instituta SIPRI, izdvajanja su se povećala sa 30 milijardi dolara u 2000. godini na gotovo 120 milijardi u 2010.

SIPRI obično dodaje 50 odsto više na zvanične cifre Pekinga, jer u Kini se čak i neke osnovne vojne potrebe kao što su istraživanje i razvoj ne prikazuju u budžetu.

Uključivanje tih stavki u zvanične podatke ukazalo bi da se ukupan vojni budžet Kine u 2012. godini kreće oko 160 milijardi dolara.

SAD i dalje troše četiri i po puta više novca na svoju odbranu, ali ako se sadašnji trend nastavi, kineski budžet će poslije 2035. godine premašiti američki.

Iako Kina insistira na tvrdnji da je sve što radi sa svojom armijom striktno odbrambenog karaktera, u njenoj taktičkoj doktirni se navodi da će na protivnika udariti prva ako bude morala.

Rast njene vojne moći, kao i razmirice oko teritorijalnih voda sa susjednim zemljama, već su podigle uzbunu u regionu, a SAD su u januaru obznanile promjenu u svojoj odbrambenoj politici – stavljanje naglaska na Aziju.

Ekonomist podsjeća na izjavu šefa diplomatije Kine Jang Điečija od prije dvije godine: “Kina je velika zemlja, druge zemlje su male zemlje, i to je jednostavno činjenica”. Beta

 

(capitalba)

Leave a Reply

*

captcha *