Muhamed Švrakić, predsjednik Uruženja “Zelene beretke” Kantona Sarajevo, pretres Backovićeve kuće nazvao je direktnim udarom na Bošnjake.

– Zaista nema smisla da uoči Kurban-bajrama pretresaju kuću Zaima Backovića. Sve me podsjeća na krvavi Bajram 1992. godine, kada su nas Srbi napali. Ovo je užas šta se dešava. Zašto ne hapse ratne zločince koji slobodno šetaju – poručio je Švrakić.

On smatra da je pretres Backovićeve kuće namjerno tempiran uoči najsvetijeg muslimanskog blagdana te da je to pokušaj plašenja branilaca BiH.

Prema riječima Fuada Abadžića, komandanta Prve brdske brigade Stari Grad, cilj pretresa i hapšenja je izjednačiti žrtvu i zločinca.

– Backović je jedan od organizatora otpora “Patriotske lige” i moglo se očekivati da će mu doći i obaviti pretres. To je, izgleda, praksa, jer je došlo vrijeme da se hapse oni koji su branili BiH. Nije jasno što se ponovo poteže pitanje “Dobrovoljačke”, jer je Haški tribunal rekao da se tamo nije desio zločin – naglasio je Abadžić.  

Kako kaže Avdo Hebib, predsjednik Udruženja “Patriotska liga” BiH, slučaj “Dobrovoljačka”, uz koji se veže Backović, Haški tibunal je riješio.

– Ganićeva presuda glavna je ocjena za slučaj “Dobrovoljačka”. Ne znam koliko sve to skupa ima smisla – pita se Hebib.

Stjepan Kljuić, ratni član Predsjedništva BiH, iz ličnih razloga nije želio komentirati pretres Backovićeve kuće.

On je za Dnevni avaz rekao da nije poželjno da išta kaže, jer se i sam nalazi na spisku koji navodno koristi Sud BiH.

 

(Dnevni Avaz)

Leave a Reply

*

captcha *