60-godišnjem Marcoliniju dijagnosticiran je tumor na mozgu nakon što se požalio na bolove u glavi i bradi. Sud je utvrdio kako postoji uzročno posljedična veza između ekstremnog korištenja mobitela i bolesti, piše britanski Sun.

Između ostalih, svjedočili su onkolozi i neurokirurzi, koji su rekli kako elektromagnetsko zračenje iz mobitela i bežičnih telefona može oštetiti stanice, što povećava izglede za pojavu malignog oboljenja.

To što je sud službenom odlukom priznao poveznicu između korištenja mobitela i raka moglo bi imati dalekosežne posljedice, prenosi Tportal.

Osim novih tužbi, moguće je da će biti promijenjen i fokus istraživanja, tako da će više u obzir biti uzete dugotrajnije znanstvene studije koje se bave tim problemom. Naime, studije koje pokrivaju razdoblje tri do pet godina često nisu dovoljne kako bi otkrile puni opseg štete koju nanese zračenje.

A možda će i potaknuti roditelje da dva puta razmisle prije no što djeci daju mobitel u ruke.

Svjetska zdravstvena organizacija lani je pozvala na ograničavanje korištenja mobitela, nazvavši ih karcinogenim. Znanstvena zajednica, smatra kako nema dokaza o izravnoj uzročno-posljedičnoj povezanosti korištenja mobitela i pojave raka.

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

*

captcha *