Internet stranica, pod imenom Božiji Poslanik, pokrenuta je 2008. godine, u vrijeme kada je danski umjetnik nacrtao karikature koje su izazvale ogorčenje muslimana širom svijeta, izjavio je Muhamed Ašur, menadžer stranice.
“Željeli smo na uvrede odgovoriti milošću”, dodao je on. „I potrudili smo se da stranica ne završi kao privremna reakcija na određeni događaj. I ona od tada djeluje i broj posjetitelja je dosegao 70 miliona.“

Internet stranica, čiji je slogan: „Očuvali smo vaše sjećanje“, sadrži biografiju i učenja Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve selem, na 11 jezika.
“Trenutno radimo na turskoj verziji i uskoro će se lansirati perzijske i japanske verzije čim zaposlimo stručne prevodioce.”

Ašur je dodao kako je stranica osvojila prvo mjesto na šejh Salem el Sabah takmičenju informacijskih tehnologija u Kuvajtu i da je nagrađena za najbolju tehničku stranicu u arapskom svijetu.
Prema Ašuru, svi koji rade na stranici su volonteri i njihov broj se povećavao u protekle dvije godine.
“Kada smo najavili pokretanje stranice, bezbroj volontera izrazilo je interesovaje da rade s nama. Sada je njihov broj dosegao 30.000.”

Na pitanje o finansiranju stranice, Ašur je odgovorio da je to u osnovi marketing i donacije, a većina troškova odnosi se na prijevode.
“Željeli smo da prijevode obavljaju stručni pojedinci i kompanije, a trošimo puno na tome jer su povratne informacije izuzetno pozitivne, rekao je Ašur. Vjerski učenjaci i posjetioci iz cijelog muslimanskog svijeta su pohvalili inicijativu.

“Imamo dio za kritike na stranici i svi posjetioci imaju priliku da kažu što misle o sadržaju. Snažno potičemo interakciju na stranici.”
Za garanciju tačnosti sadržaja, administracija stranice formirala je naučni odbor koji je zadužen za provođenje istraživanja o sunnetu i njegovog predstavljanja na način da odgovara kulturama kojima se obraća.

“Cilj stranice je predstaviti ljudima islam i Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve selem, i zbog toga se svakoj kulturi obraćamo na njenom jeziku.“

Uprkos sve brojnijim posjetama i iz muslimanskih i nemuslimanskih zemalja, stranica još nije dosegla cilj zbog kojeg je pokrenuta.
“Jako me rastužilo kad sam vidio da na upit novinara u Brazilu o Poslaniku, sallallahu ‘alejhi ve selem, prolaznici kažu da ne znaju ništa o njemu. Stoga još uvijek osjećam potrebu da moramo upoznati svijet s tim ko je bio Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selem”, rekao je Ašur.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *