U 2007. je zabilježen najveći priljev izravnih stranih ulaganja od 3,02 milijarde KM.

Austrijanci vode listu najvećih investitora, ali većina prošlogodišnjih ulaganja došla je iz Srbije. Rezultat je to velikih privatizacijskih ugovora za prodaju telekomunikacijskih operatera i naftne industrije u Republici Srpskoj.

Prema kompletiranim statističkim podacima Centralne banke BiH (CBBiH) 2007. je zabilježen najveći priljev izravnih stranih ulaganja od 3,02 milijarde konvertibilnih maraka, što je gotovo jednako ukupnom iznosu investicija u prijašnje tri godine. Toliko naglašen priljev investicija velikim je dijelom prouzročen realizacijom velikih privatizacijskih ugovora za prodaju telekomunikacijskih operatera i naftne industrije u Republici Srpskoj (RS). U usporedbi s drugim zemljama prošlogodišnji je priljev u iznosu od 14 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) na razini uspješnih tranzicijskih zemalja.

Glavnina investicija tijekom 2007. došla je iz Srbije (45 posto), Austrije (23 posto), Rusije (11 posto) te Hrvatske i Slovenije pet posto. Poslije tolikog priljeva u 2007. ukupno stanje izravnih investicija na kraju 2007. povećalo se na 9,01 milijardu KM i u odnosu na 2006. veće je čak 49 posto.

 

Izvor: Lider BH

Leave a Reply

*

captcha *