To su samo neki od simptoma koji ukazuju na stomačni virus zbog kojeg su sve punije čekaonice u domovima zdravlja. Osim stomačnog virusa stanovništvo, posebno djecu pogodile su i prehlade.

Stomačni virus, čiju kliničku sliku ljekari ocjenjuju blagom, hara već nekoliko dana, ali stručnjaci kažu da nema razloga za paniku jer tegobe u najvećem broju slučajeva prođu za pet do maksimalno sedam dana, pišu Nezavisne novine.

Prvi simptomi su povišena temperatura, drhtavica, mučnina i nagon za povraćanjem. Prvog dana karakteristične su i učestale tečne stolice, a potom nadutost u stomaku i malaksalost.

Banjalučanka Nina Đurić priča da su nju i njenog petogodišnjeg sina ove tegobe oborile u krevet.

“Dječak je cijeli dan bio malaksao i bez volje, a uslijedili su grčevi u stomaku i proliv. Onda mu je tokom noći temperatura skočila na 38,6 stepeni. Dobio je lijekove protiv proliva i preporuku da jede dijetalnu hranu dok se malo ne oporavi”, ispričala je Đurićeva za “Nezavisne” i dodala da ona zbog kašlja, koji traje danima, sada dva puta dnevno mora na inhalacije.

Vedrana Antonić-Kovljenović, specijalista porodične medicine u banjalučkom Domu zdravlja, kaže da je najbolja prevencija često provjetravanje prostorija, pranje ruku, jačanje imuniteta i unos vitamina C. “Ako se tegobe već jave, obavezna je dijetalna ishrana, temperaturu preko 38 stepeni treba snižavati paracetamolom, a u slučaju jako izraženih tegoba treba se javiti porodičnom ljekaru koji će odrediti terapiju”, kazala je ona.

U Domu zdravlja u Istočnom Sarajevu kažu da je nagla promjena temperature vazduha proteklih dana žestok udar i na zdrav organizam, a pogotovo za hronične bolesnike.

“Ne treba zanemariti da vrijeme utiče i na psihu, raspoloženje, opšte stanje organizma. Ove promjene mogu da izazovu mučninu, povraćanje, malaksalost, prekomjerno znojenje… To sve ukazuje i na stomačni virus, ali ne mora značiti da je o njemu riječ”, objasnio je Zoran Krstović, ljekar u Domu zdravlja u Istočnom Sarajevu.

Na području Gradiške još nema stomačnog virusa, ali zato na Pedijatriji u posljednje dvije sedmice imaju više posla nego inače.

“To je i za očekivati u ovo doba godine. Djeca se javljaju zbog respiratornih virusnih infekcija, najčešće prehlada koje prate kašalj, grlobolja i povišena temperatura. U Hitnoj pomoći zasad nema povećanog broja pacijenata”, kazao je Bogdan Milenković, direktor Doma zdravlja Gradiška.

Simptomi

-drhtavica

-mučnina

-temperatura

-nagon za povraćanje

-nadutost

-malaksalost

Izbjegavati mlijeko

U slučaju stomačnog virusa obavezna je dijeta, upozoravaju ljekari.

“Ne treba uzimati mlijeko i mliječne proizvode jer te namirnice mogu da uzrokuju naknadnu bakterijsku infekciju, a onda je nužno primijeniti terapiju antibioticima. Treba piti veće količine slane tečnosti, dobre su i supe iz kesice i čaj od nane, rashlađen i bez šećera. Tečnost se ispija u gutljajima na 15 do 20 minuta”, objasnili su ljekari.

   

   

(doznajemocom)

Leave a Reply

*

captcha *