IslamBosna.ba – Posljednja diplomatska kriza između Saudije i Irana, koja su posljedica saudijskog pogubljenja šiitskog vjerskog vođe Nimra Bakira en-Nimra a kasnije i napadom na saudijska diplomatska predstavništva u Iranu, ambasadu u Teheranu i konzulat u Mešhedu. Svi ti događaji rezultirali su prekidom diplomatskih odnosa Saudije i Irana, što su slijedile i neke druge arapske zemlje, poput Sudana i Bahreina, koje su prekinule diplomatske veze sa Iranom, UAE su sveli na minimum, a Kuvajt je povukao svoga ambasadora.

Da se ovaj incident dogodio prije Arapskog proljeća i prije nego se Iran brutalno umiješao u sirijsku revoluciju dajući berezervnu vojnu i materijalnu podršku diktatorskom režimu Beššara el-Asada, zasigurno bi turski narod osjetio sažaljenje i suosjećanje sa Iranom, koji je imao itekako snažan utjecaj na muslimanska društva ranije. Međutim, sada je situacija sasvim drugačija. Turski narod u velikoj većini kritizira iranske reakcije i napade na diplomatska predstavništa Saudijske Arabije u ovoj zemlji, smatrajući Iran najmanje dostojnim da govori o politički motivisanim smrtnim presudama nakon što je pogubio desetine sunijskih učenjaka i daija.

Zvanični stav turske vlade je izjednačen sa reakcijama naroda. Tursko Ministarstvo vanjskih poslova je u svome saopćenju istaklo da je napad na saudijska diplomatska predstavništva u Iranu neprihvatljiv. I turski premijer, Ahmed Davutoglu oštro je osudio napade na diplomatska predstavništva u Teheranu i Mešhedu, ponovivši pred zastupnicima AK partije poziv Saudijskoj Arabiji i Iranu da iskoriste sve diplomatske metode da smire situaciju i prevaziđu krizu, nudeći svoje usluge u rješavanju iskrslog problema.

Turski stav iznenadio je mnoge koji su se ponadali da tusko-saudijsko približavanje znači da će Turska u potpunosti slijediti svaku odluku Saudijske Arabije. U svojoj izjavi, portparol turske vlade kazao je da se “Turska protivi sprovođenju bilo kakvih političkih smrtnih presuda” davši primjer Egipta, Iraka i još nekih drugih zemalja, ali ne spominjući direktno ni Saudijsku Arabiju ni Iran.

Turska je samostalna i jaka država koja ima svoju politiku, koja je u skladu sa interesima ove zemlje. Njeno približavanje sa Saudijskom Arabijom ne znači da će slijediti svaki njen korak, već predstavlja uspostavu koordinacije u pogledi pitanja koja tište obje zemlje, ali isto tako i izazova s kojima se susreću obje zemlje.

Predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdoan još se nije oglasio o ovom pitanju, ali saopćenja izdata iz njegovog kabineta ukazuju da je njegov stav bliži stavu saudijskog vrha.

IslamBosna.ba