IslamBosna.ba- PEGIDA je ultranacionalistički, rasistički, šovinistički, neonacistički pokret u Njemačkoj, koji se pojavio u oktobru 2014. godine i od 20. oktobra organizira marševe u Njemačkoj, prvenstveno u Dresdenu.

Naslov PEGIDA je skraćenica od “Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes” što u prijevodu znači: Patriotski Europljani protiv islamiziranja ponoćne zemlje. Ponoćna zemlja, zemlja zalazećeg Sunca ili Abendland, je srednjovjekovni naziv za zapadnoeuropske kršćanske zemlje: Njemačka, Francuska, Engleska, Italija, Španija i Portugal. Danas ovaj naziv predstavlja zapadni svijet. Suprotno od Abendland je jutarnja zemlja, zemlja izlazećeg Sunca ili Morgenland koja ubraja islamski svijet i zemlje ortodoksne Crkve. Pa time, slobodan prijevod samog naziva pokreta bi bio “Patriotski pokret Europljana protiv islamiziranja zapadno-kršćanske zemlje” i on kao takav se obraća ne samo Njemcima, jer u tom slučaju bi naziv bio “njemački patrioti”, već ultrancionalistima cijele zapadne Europe!

PEGIDA se u svojim proglasima protivi azilantskoj i imigracionoj politici Njemačke, dok realno sam pokret je usmjeren protiv muslimana, koji žive u Njemačkoj. Pojam anti-islamiziranje, je neprijateljskog karaktera ,predstavlja nepostojeću prijetnju kršćanskoj zemlji, kao postojeću i veliku, šireći tako strah od muslimana, te se odnosi jednako na Njemce muslimane turskog i arapskog porijekla koji već generacijama žive u toj zemlji, kao i na prognanike iz ratom ugroženih predijela u svijetu, koji svoje utočište pronalaze u Njemačkoj!

U Dresdenu je ovaj pokret privukao preko 17.000 maršijanaca, dok njihova Facebook-stranica broji blizu 100.000 simpatizera ( trenutno 98.851 ) . Pokret se sastoji od neonacista, huligana, te simpatizera i zastupnika NPD i novonastale desničarske populističke AfD partije. NPD ( Nacionalna demokratska partija Njemačke) je mala ekstremno desničarska partija, koja svojim programom i retorikom pokazuje sličnost sa zabranjenom Hitlerovom nacističkom partijom NSDAP .

Značaj šovinističkih, ultrancionalističkih, islamofobičnih malih pokreta i partija u Njemačkoj

Njemačka broji danas 80.767.000 stanovnika i ako se broj simpatizera i pripadnika pokreta PEGIDA uporedi sa cjelokupnim brojem stanovnika, onda bi broj simpatizera njihove FB-stranice predstavljao oko 0,12 % cijelokupnog stanovništva. Ovdje se mora imati na umu da pored aktivnih učesnika marševa i simpatizera koji daju svoju podršku preko društvenih mreža, ovaj pokret ima svoje pristalice i u onom dijelu stanovništva koji nisu ni aktivni demonstranti, niti aktivni na društvenim mrežama, već pasivni desničarski posmatrači!

U dobrostojećoj Njemačkoj, koja ima veliku potrebu za stranom radnom snagom , jedan ovakav pokret poput PEGIDA ne može imati većeg uticaja na društvo i to sve dok njemačka ekonomija uspijeva pozitivno odgovoriti na izazove i talase kriza u EU!

U suprotnom, sa prvom većom ekonomskom krizom i predstavljanjem islama krajnje iskrivljenom slikom, šireći fobiju od muslimana, ovakav i slični pokreti bi mogli dobiti više na značaju. Jedan kratki osvrt u povijest nam kaze da je Hitlerova partija od 1920. godine do vrhunca 1933. godine prošla period od nepodržavanja, kažnjavanja, zabranjivanja do brzinskog uspjeha nakon svjetske ekonomske krize iz 1929. godine. Prije 1930. godine predstavnici NSDAP su dobijali procentualno malu podršku na izborima, 1,1% 1925. god. , 1928. god. 2,6% , dok veći i značajniji uspjeh imaju na izborima iz 14.09.1930. godine sa podrškom od 18,3 % (jednu godinu nakon velike svjetske ekonomske krize) , i podrška je rasla srazmjerno nezadovoljstvu u društvu, te samo 3 godine poslije, kada su posljedice svjetske krize iz 1929 u potpunosti osiromašile njemačko društvo, 15.03.1933. godine ta podrška je porasla na 43,9%.

Jednako kako se PEGIDA danas protivi imigracionoj politici, tako se NSDAP 20-tih i 30-tih godina prošlog stoljeća protivila imigracionoj politici, njihovi stavovi su objavljeni u programu iz 1920. godine pod nazivom “25-tačke-program” – zabrana imigracije Židova definirana u tački 8. tog programa. Koristili su se  karikaturama Židova, da bi masi lakše približili sliku “prijetnje”.  NSDAP su bili protiv Židova, PEGIDA danas protiv muslimana sa svojim centrom u Dresdenu ( stopa nezaposlenosti u Njemačkoj se kreće od 3,4% Bayern – 10,4% Bremen, gdje pokrajina u kojoj je Dresden ima stopu nezaposlenosti 8,1% ) .

Njemačka uči iz prošlosti?

Je li Njemačka nešto iz prošlosti naučila, vjerujem da jeste,  ali sigurno ne bismo voljeli to provjeravati!

Činjenica je da politička javnost Njemačke oštro kritizira rasistički, islamofobični, ultranacionalistički pokret PEGIDA. Oštre kritike dolaze od političkih stranaka CDU, SPD, FDP.

Angela Merkel se između ostalog u svojoj novogodišnjoj poruci obratila i ljudima koji posjećuju PEGIDA marševe – pozvala ih da ne slijede one, koji grade stavove na predrasudama o ljudima na temelju njihove boje i vjere i koji šire neprijateljstvo i mržnju.

Ali jesu li oštre kritike političkih partija prema ovom pokretu (koji je između ostalog izazvao nerede u Dresdenu i veliku materijalnu štetu) i novogodišnja Merkelova poruka dovoljne ?

Sigurno da postoje i drugi instrumenti koji se u Njemačkoj mogu iskoristiti u suzbijanju otvorenog nacionalističkog širenja mržnje – rasističke izjave su u njemačkom kaznenom zakonu definirane kao zapaljivanje naroda i u paragrafu 130 krivičnog zakona se kaze da su kažnjive sa kaznom zatvora od 3 mjeseca do 5 godina: ” onaj ko na određeni način, remeti javni mir : 1. protiv određene grupe na osonovu nacionalnog, rasnog, religijskog ili etničkog porijekla; protiv dijela građanstva ili protiv pojedinaca zbog njihove pripadnosti jednoj od gore navedenih grupa ili jedan dio stanovništva na mržnju podgrijava, na nasilje ili samovoljno djelovanje poziva …” itd..

Dakle, Njemačka može nešto i uraditi, ne samo kritizirati!

Ali da se u zavisnosti od koristi javno i materijalno mogu podržavati i ultranacionalisti, imali smo priliku vidjeti kroz podršku zapadnih zemalja ultranacionalističkim , kukastim krstovima okićenim, pobunjenicima u Ukrajini!

U ponedjeljak će kelnska Katedrala isključiti svoja osvjetljenja u znak protesta protiv ovog pokreta, po ugledu na Opernu kuću “Semperoper” u Dresdenu, koja je također iz protesta protiv ovog pokreta za vrijeme njihovog marša isključila svoja osvjetljenja!

PEGIDA je danas mala i bez značajnog uticaja, a sutra – najbolje da je neograničeno zabranjena!

P.S. Dok sam pisala PEGIDA je izdala proglas kojim precizira i “ublažava” svoje stavove! Ono sto ne može ublažiti jeste isijavanje mržnje iz samog naziva pokreta!

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Mak

IslamBosna.ba