List navodi da je banka “oprala” 100 miliona eura Darka Šarića koji je u aprilu optužen za šverc 2,7 tona kokaina. Šarić je preko ofšor firmi uložio oko 100 miliona eura na račune Hypo banke, pretežno u Lihtenštajnu.

“Esterajh” se poziva na interni protokol i istragu srpskih vlasti, u koje je list navodno imao uvid.

Osim toga, Šarić je 2007. i 2008. godine dobio kredit od 81,56 miliona eura od “Hypo grup Nederlands korporet finans” /Hypo grup Neterlands korporet finans/, a sestrinska kompanija Hypo Alpe Adria international odobrila je kredit od 17,9 miliona eura od 2008. do 2009. godine.

Svu dokumentaciju o kreditima posjeduju srpske vlasti, ističe bečki dnevnik.

Ovi krediti, navodno, su se slili na račun preduzeća “Blok 67 Asošijets”, a vraćanje kredita je nakon kratkog vremena u potpunosti obustavljeno.

Od 81,56 miliona eura, dobijenih od holandske banke, vraćeno je samo 5,5 miliona eura, a od novca dobijenog od Hypo Alpe Adria international vraćeno je 2,9 miliona eura. Hypo banka je ostatak duga interno riješila preko ranijih Šarićevih uplata.

Nadležni za istragu u slučaju “Hypo” kažu se ovaj postupak smatra mogućim, ali samo ako je uprava banke bila upoznata s tim.

Avaz/Srna

Leave a Reply

*

captcha *