Građani Bosne i Hercegovine 1. marta 1992. godine su se na referendumu opredijelili za nezavisnost BiH. Tog dana 1992. godine 64 posto građana BiH potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje da li ste zato da BiH bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda.

Referendum za nezavisnost BiH održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Skupština SRBiH usvojila je Deklaraciju o nezavisnosti. Referendum za nezavisnost BiH nadgledali su posmatrači OSCE-a i tadašnje evropske zajednice.

Povodom Dana nezavisnosti naše zemlje danas će biti upriličena posjeta memorijalnim centrima, mezarjima i grobljima od strane visokih zvaničnika u Federaciji BiH.

Važno je napomenuti da su na referendum 29.februara. i 01. marta. 1992. izišli građani Bosne i Hercegovine, a ne Bošnjaci i Hrvati! Građani BiH su se odlučili za nezavisnost, a ne dvije nacije, kako se to uporno imputira i prigovara. Naravno, većina sadašnjih Bošnjaka i Hrvata je to podržala, ali tada nisu bili ni jedni ni drugi, već samo građani najljepše zemlje na svijetu, jedine domovine Bosne i Hercegovine!


Svim Bosancima i Hercegovcima čestitamo

Dan nezavisnosti naše zemlje
Bosne i Hercegovine!

Leave a Reply

*

captcha *