On je pojasnio da je srednji put dužnost, dobro i pravda, temeljni šerijatski zahtjev i visoki civilizacijski fenomen, jer se “pomoću njega dopunjavaju i harmoniziraju različita stanja i pomaže ostvarenje međusobne suradnje među ljudima”.

 

“Srednji put muslimana u Bosni i Hercegovini, uz čvrstu vjeru u Allaha dž. š. i slijeđenje suneta Poslanika Muhameda a. s., jeste potreba i želja da živimo u miru s našim komšijama, da se trudimo za dobrobit naše zajednice i naše države. Srednji put traži od nas da ne zaboravimo agresiju na BiH, da ne zaboravimo šehide, koji su ugradili svoje živote za ovu državu, da ne zaboravimo borce Armije BiH čiji se doprinos za odbranu domovine nerijetko marginalizira”, kazao je hafiz Malkić.

 

On se u kontekstu srednjeg puta osvrnuo i na aktuelne događaje u BiH.

 

“Pokazatelj srednjeg puta muslimana u BiH jeste i njihova želja da im djeca rastu u miru i sreći, da o vjeri, vjerskim slobodama i toleranciji uče u školi, da ne žive u brizi da li će vjeronauka biti ukinuta ili neće, da ne strahuju da li će njihovim mališanima u vrtićima biti servirani obroci s primjesama svinjskog mesa. Srednji put muslimana u BiH jeste njihova želja i potreba da rade i žive od svog rada kako bi mogli svoje porodice izdržavati, djecu podizati odgajati i školovati”, poručio je Malkić.

 

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *