List navodi da je kompanija “Geolink”, čiji je suvlasnik Lazarević, često bila pravan za inostrane operacije francuskih obavještajnih službi, a da su Lazarević i Vedron, zapravo iskusni obavještajci, nerijetko i trgovci oružjem koji su višedecenijskim radom za raznorazne strane službe stekli značajnu reputaciju u obavještajnom ‘špijunskom’ podzemlju.

 Upravo zbog njihovih ranijih zasluga, kako navodi list, u potragu za Lazarevićem i Verdonom na krajnji istok Malija krenula je i ekipa komandosa iz sastava francuske Legije stranaca.

 Lazarević je u dva navrata bio i svjedok pred Haškim tribunalom, a na suđenju Slobodanu Miloševiću je svjedočio kao svjedok tužilaštva, kada je ispričao da je još 1968. godine vrbovan za rad u KOS-u.

 On je tokom svjedočenja u Hagu naveo da se istim poslom bavio u Australiji i Velikoj Britaniji gdje je pratio kretanje dijaspore, a 1984. godine bio je lični sekretar direktora protokola Olimpijade.

 Blic navodi da je “živopisna” i njegova uloga tokom regrutovanja bivših srpskih boraca iz Bosne i Hercegovine za potrebe građanskog rata u Zairu. Ključni trenutak u Lazarevićevoj biografiji je afera “Pauk” zbog koje je morao da bježi iz Srbije.

 Krivična prijava iz novembra 1999. godine tereti Lazarevića da je okupio grupu od 25 osoba, sa kojima je pod nazivom “Pauk” otišo na Kosovo i Metohiju 18. aprila gdje su u Dečanima pridodati 125. motorizovanoj brigadi.

 Lazarević je navodno preko višeg policajca Republike Srpske Branka Vlače, dovozio novac za svoje plaćenike iz Pariza. Njegov zadatak je bio da svakodnevno satelitskim telefonom i faksom odaje podatke sa terena šefu Službe državne bezbjednosti Francuske (DST) Patriku Foru.

 I karijera drugog “geologa”, Filipa Verdona vrvi od egzotičnih špijunskih transfera, državnih udara i plaćeničkih kombinacija, piše “Blic”. Kanari, Madagaskar i Šri Lanka samo su neke od lokacija u koje je upleo prste Filip Verdon, inače rođak Boba Denara, najpoznatijeg plaćenika na svijetu, o čijem su državnim udarima u Africi i Pacifiku snimljeni i filmovi u Holivudu.

IslamBosna.ba/agencije

Leave a Reply

*

captcha *