Na čelu Srbije su se našli radikali i socijalisti nekadašnjeg vlastodršca Slobodana Miloševića. Oni sada tvrde da su proevropski orijentisani i da im je cilj borba protiv korupcije. List Frankfurter Allgemeine Zeitung na početku analizira potpredsjednika Vlade Srbije, Aleksandra Vučića.

“Vučić najavljuje kako će se boriti protiv korupcije. Ipak, svoj politički uspon ima da zahvali upravo jednom od najkorumpiranijih režima. Kao mladić, bio je vođa radikalnih navijača Crvene zvezde, grupe iz koje su regrutovani pripadnici bandi dobrovoljaca za ratove u bivšoj Jugoslaviji. Rano je pristupio radikalima optuženog velikosrpskog šoviniste Vojislava Šešelja i sa 24 godine postao generalni sekretar te partije. Četiri godine kasnije, kada su radikali tokom rata na Kosovu ušli u koaliciju sa Miloševićevim socijalistima, postao je ministar informisanja. Beogradski novinari će vam i danas moći da ispričaju nekoliko primjera o njegovom odnosu prema nezavisnim medijima, u vrijeme kada još nije spoznao da cilj Srbije treba da budu evropske vrijednosti i standardi.

Njegova retorika se promijenila. Ali Statut njegove stanke budi sumnje u evropski put i promjenu unutar “naprednjaka”. Već u prvoj tački statuta stoji kako je “Kosovo srce Srbije”, kako se od njega neće odustati i kako će se za interese Srbije “beskompromisno boriti na cijeloj njenoj teritoriji”. Neki optimisti u Beogradu smatraju kako će upravo novoj vladi poći za rukom da prije ulaska u EU dođe do potpisivanja kosovsko-srpskog sporazuma, što traže lideri EU.

Značajna je i druga tačka Statuta u kojoj se bez uvijanja govori o razbijanju Bosne i Hercegovine. I dok se na Kosovu istrajava na teritorijalnom integritetu Srbije, argumentacija u slučaju BiH se potpuno izvrće: tu se govori o poštovanju “volje naroda” (bosanskih Srba). Srpska napredna stranka kao prvi korak planira “privredno ujedinjenje”. Nakon toga treba “na miran način i uz poštovanje volje naroda” stvoriti uslove za formiranje “jedinstvene države srpskog naroda i ostalih građana koji žive na teritoriji Srbije i Republike Srpske”.

Optimisti u Beogradu se ipak nadaju da će se nova-stara vlada u Beogradu osloboditi svog nacionalističkog tereta i da će modernizovati Srbiju. Oni upozoravaju da se nova vlada mora uhvatiti u koštac sa korupcijom i podržati stručnjake, riješiti pitanje Kosova – u suprotnom će izgubiti naredne izbore. Ali, kao što je to već spomenuto – riječ je o optimistima”, piše list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

(DW)

Leave a Reply

*

captcha *