Istina, Moskva, Tel Aviv i Skoplje, tvrdi naš sagovornik, u trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi BiH ne bi javno priznali da podržavaju nezavisnost RS, ali bi to sasvim izvjesno učinili u slučaju raspada ili disolucije BiH!

Naš sagovornik ističe da predsjednik RS Milorad Dodik ima čvrste argumente za tvrdnju koju je iznio prije dva dana tokom duela sa liderom LDP-a Čedomirom Jovanovićem, kada je javno rekao da bi nezavisnost Srpske odmah priznalo desetak zemalja.

– Moćne zapadne zemlje shvataju da probleme u funkcionisanju BiH ne pravi Banjaluka, već Sarajevo. To više nije zabranjena tema čak ni u Vašingtonu, gde trenutno boravi predjsednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić. Pouzdano znam da i on, kao i predsjednik Dodik, koristi svaku priliku da svijet upozna sa realnim problemima koji se u ovakvoj BiH izgleda ne mogu prevazići nikakvim dogovorom – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim tvrdnjama, u zapadnim diplomatskim krugovima sve glasnije se govori o mogućnosti disolucije BiH. Ističe i da nema nikakve sumnje da bi RS u slučaju da proglasi nezavisnost odmah dobila podršku nekoliko prijateljskih zemalja, među kojima bi vjerovatno bile i svjetske sile poput Rusije i Izraela.

– Priča o otcjepljenju i nezavisnosti RS do sada je bila odgovor na stalne zahtjeve iz Sarajeva za njeno ukidanje i unitarizaciju BiH. Pošto ta sarajevska retorika ne prestaje, priča o nezavisnosti bi mogla da postane veoma ozbiljna. Ako Sarajevo, pre svega pravosudne institucije BiH koje su formirane voljom bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna nastave da ponižavaju RS, njenom rukovodstvu neće preostati ništa drugo, nego da krene svojim putem – kaže naš sagovornik.

Press/DEPO PORTAL – BLIN/a.k.

(depoba)

Leave a Reply

*

captcha *