To je samo početak, rekao je Tači za prištinski dnevnik “Exspress”, komentarišući odluku o zabrani posjete srpskog ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića.
Na Kosovu će se poštovati zakonitosti. Srbija treba da zaboravi Kosovo, rekao je Tači.

Zvanična Priština je postavila uslov da svaki zvaničnik koji želi da posjeti Kosovo treba da poštuje institucije i zakone Kosova. Visoki predstavnici policije Kosova kažu da će sprovoditi svaku odluku vlade Kosova o zabrani ulaska visokih zvaničnika Srbije.

Generalni direktor policije Kosova Šeremet Ahmeti je rekao za dnevnik “Koha Ditore” da se ista mjera: zaustavljanje ili hapšenje, može primijeniti i za predsjednika Srbije Borisa Tadića, ako pokuša da uđe na Kosovo.

Svi oni koji posjećuju Kosovo, ne kao obični građani, treba da imaju saglasnost vlade Kosova. Mi ćemo preduzeti mjere koje su predviđene zakonom u svim okolnostima
, kazao je Ahmeti.

“Koha Ditore” navodi da je vlada Kosova naredila policiji da zabrani ulazak na Kosovo ministra Bogdanovića i da ga, u slučaju njegovog odbijanja da to učini, uhapsi jer “nije objasnio cilj posjete”.

Zamjenik premijera Hajredin Kuči je rekao za ovaj dnevnik da će se u budućnosti iste mjere primijeniti i prema drugim zvaničnicima Srbije.

Mi ćemo biti oprezni i pogledati koje su agende njihovih posjeta i da li su u suprotnosti sa pravnim redom. Bili smo dovoljno strpljivi do sada
, kazao je zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuči za “Koha Ditore”.

Izvor:Beta

Leave a Reply

*

captcha *