“Ako Srbija nastavi s insistiranjem na razgraničenju, ne samo s Kosovom, onda bi se to moglo okrenuti protiv nje. Srbija treba da shvati da bi, ako počne taj granični pir, mogla završiti kao Beogradski pašaluk. Igraju se vatrom”, rekao je Tači u intervjuu zagrebačkom “Jutarnjem listu”.

Prije odlaska u Brisel, Tači je u Zagrebu dao intervju za “Jutarnji” u kome je govorio o odnosima sa Srbijom, teškim pregovorima, odnosima sa sadašnjim premijerom Ivicom Dačićem, kao i o teškim optužbama za vađenje organa zarobljenim Srbima.

On je dodao da je “umoran od odgovaranja na prijedloge iz Srbije o političko-teritorijalnoj autonomiji Srba”.

“Takvi prijedlozi više nisu ni zabavni, ni razumljivi. Oni više ne mogu biti ni u službi unutrašnjih srpskih neslaganja. Ivica Dačić te činjenice najbolje zna, a to mu je mnogo puta rečeno i u Briselu i u Vašingtonu”, kazao je Tači.

On je ponovio da je Kosovo nezavisna država koju je dosad priznalo više od 90 država svijeta i koja je izabrala put evroatlantskih integracija i još jednom optužio Srbiju da je sprovela genocid na Kosovu.

“Tamo je vladao Miloševićev teror. Ustali smo protiv toga i ostvarili nezavisnost u saradnji s našim prijateljima i saveznicima u svijetu”, rekao je Tači i dodao da Kosovo ima svoju teritoriju i granice, da je jedinstveno i nedjeljivo i da to garantuju najjači međunarodni faktori.

Tači tvrdi da u privatnim razgovorima srpski političari kažu da je Kosovo gotova priča, ali javno, “skoro samoubilačkim nagonom, nastavljaju s istom retorikom i dalje zamajavaju kosovske Srbe i opterećuju odnose u regionu”.

Beograd bi, navodi on, konačno morao da prekine “verbalnu agresiju” na teritorijalni integritet Kosova jer nema nikakvog govora o podjeli Kosova, ali ni o političko-teritorijalnoj autonomiji Srba.

On je ponovio je da je stvaranje država i definisanje granica na Balkanu završen proces, što je, dodao je, jasno rekla i američka državna sekretarka Hilari Klinton za vrijeme nedavne posjete regionu.

(Vakat.ba/Jutarnji)

Leave a Reply

*

captcha *