Sa sadržinom predloga koji je pripremljen u kabinetu Eštonove upoznata je srpska strana, koja je pismeno izrazila svoje neslaganje sa ovako predloženom osnovom, odnosno ciljem do koga bi politički pregovori trebalo da dovedu. 

Kako je “Blicu” objašnjeno iz više pouzdanih izvora, u pitanju je predlog koji nije zacrtan i oko koga će tek pregovarati srpska i kosovka strana, uz posredovanje Eštonove i, najvjerovatnije, Hilari Klinton, državne sekretarke SAD.

Zbog svega toga će Nikolić u Njujorku, gdje je otišao na zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, imati težak zadatak da sa Eštonovom dogovori prihvatljiviju formulaciju o normalizaciji odnosa.

– Ukoliko Brisel bude insistirao na neprihvatljivim sporazumima, samo će doprinijeti tome da minira i spotiče vlast u Srbiji da uspješno radi na rješavanju kosovskog pitanja – kaže za “Blic” jedan od eksperata za pregovore sa EU koji je zahtijevao anonimnost.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton razmotriće u Njujorku podizanje pregovora Beograda i Prištine na najviši nivo. Sastanak koji je planiran za četvrtak trebalo bi srpskim pregovaračima da da smjernice za donošenje budućih odluka u vezi sa Kosovom.

Tomislav Nikolić je u Njujork otputovao prije dva dana u društvu srpskog šefa diplomatije Ivana Mrkića i savjetnika Marka Đurića, ali bez pripremljene platforme za rješenje kosovskog pitanja.

Očekuje se da će po završetku zasjedanja Generalne skupštine UN i “signala” koje će predsjednik Srbije dobiti od velikih sila, biti jasnije u kom će smjeru ići srpska politika prema Kosovu.

– Nakon razgovora u Njujorku, predsjednik Nikolić će zajedno sa Vladom Srbije morati da uradi platformu za političke pregovore i da je predloži na usvajanje Skupštini Srbije prije 10. oktobra, kada je zakazano objavljivanje godišnjeg izvještaja Evropske komisije o napretku Srbije. Jer, pregovori na političkom nivou neće moći da počnu prije nego što u Skupštini Srbije ne bude usvojena platforma za pregovore – kaže za “Blic” izvor blizak vrhu srpske vlade.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i Ban Ki Mun, generalni sekretar Ujedinjenih nacija 

Savjetnica Eštonove za medije Maja Kocijančič izjavila je juče za “Blic” da će glavna tema njujorških razgovora biti nastavak pregovora Beograda i Prištine.

– Podizanje pregovora na najviši nivo je opcija o kojoj će se sigurno razgovarati – potvrdila je Kocijančičeva.

Diplomatski izvor “Blica” iz Brisela tvrdi da će politički pregovori između srpskog predsjednika i premijera s jedne strane i kosovskog premijera i predsjednice s druge strane biti mogući uz posredovanje Eštonove samo ako se unaprijed dogovori cilj ka kojem se ide i ukoliko Beograd i Priština uvjere Eštonovu da će ova priča biti uspješna.

Neposredno pred važne njujorške razgovore, premijer Dačić lansirao je ponovo u javnosti staru tezu o podjeli Kosova “kao jedinom realnom rješenju” za koje je, kako kaže, siguran da bi ga i Albanci na Kosovu prihvatili. Premijer Dačić juče nije odgovorio na pitanje “Blica” na čemu zasniva svoj optimizam da je podjela kao rješenje i dalje moguć model.

– Mada je ideja o podjeli Kosova primamljiva, bojim se da je manevarski prostor za njenu realizaciju veoma sužen – kratko je prokomentarisala za “Blic” Milica Delević, bivša direktorka Kancelarije za evropske integracije.

Nebrojeno puta je iz EU i SAD potvrđeno da je podjela Kosova neprihvatljiva.

blic

Leave a Reply

*

captcha *