“Kako je rekla jedna novinarka, davimo se u plićaku. Ne postoje nikakve nove ideje, nikakve odlučne politike… Skače se samo s kamena na kamen i gleda kako će se sve to odraziti na javno mijenje”, tvrdi Popović.

 

Smatra da postoje razlozi za takvo ponašanje aktuelnog vodstva u Srbiji.

 

“Mislim da su oni stisnuti između jedne realnosti, koja je vrlo neprijatna po Srbiju, i neke želje da se i dalje dodvoravaju preovlađujućem javnom mnijenju koje se 20 godina ne mijenja i koje stalno pokušava da profitira na toj nacionalističkoj ideologiji.

Mislim da je ustvari isto radio i Boris Tadić.  Napravi jedan krak u pravom pravcu, pa onda dva koraka unazad, pa jedan opet u istom pravcu. To je jedna neodlučna politika koja stalno povećava to ispitivanje ovdašnjeg javnog mijenja i prilagođava se tome. Ne vidim tu ništa…”, govori Popović za AA.

 

Nadalje, Popović tvrdi da mu je teško komentirati najnoviju aferu s prisluškivanjem vrha države, jer ne vjeruje nikome.

 

“Vidim da se sve to dešava iza zavjese. Glupo je od nas koji nemamo informacije da išta komentiramo. Onako u najširem smislu jasno je da te neorganizirane službe pružaju povoda za razne špekulacije, intrige, podmetanja, prisluškivanja, šta god hoćete. To nikada nije riješeno ni na personalnom, niti je riješeno na zakonskom nivou. Ta regulativa dozvoljava svakakve mahinacije i teško je o tome išta govoriti. Javnost o tome ništa ne zna”, istakao je on.

 

Govoreći o potezima Srbije u vezi s Kosovom, kao i najavama rješenja  “kosovskog pitanja”, Popović ističe da je “svima jasno kako će sve to da svrši”.

 

“Dvadeset godina ne želim da pričam o Kosovu. Ja sam prognozirao da će Kosovo biti država. Onog trenutka kada sam vidio kako je Slobodan Milošević pokušao da riješi to pitanje, kada je postalo jasno da će to jednog dana da se internacionalizira, kad se pojavi pitanje poštovanja ljudskih prava, bilo mi je jasno da tu bitku Srbija gubi. Nikada to nisam htio govoriti da ne ispadne da ja to zagovaram. Nego je to danas objektivno tako. I dalje mislim da je jasno kako će sve to sa Kosovom da svrši. Samo nas zamajavavaju. To ovdje služi kao neka stalna kampanja, kampanja za svaku vlast. Sada je potpuno sužen prostor”, ističe on.

 

Popović, ipak, vjeruje da aktuelni srbijanski vrh makar može staviti tačku na taj slučaj.

 

“Vidim, s jedne strane, da Dačić (Ivica, srbijanski premijer, op. a.) tačno kaže da će on i Toma Nikolić (predsjednik Srbije) najlakše riješiti pitanje Kosova, jer njima niko ne može zamjeriti da su izdajnici i poznati su kao “tvrdi borci”. Ima smisla to što kaže.

Na ovakvoj javnoj sceni, oni su u najboljoj poziciji da to stvarno i urade. S druge strane, izjave koje daju s vremena na vrijeme nameću pitanje da li ih daju da bi, ipak, malo umirili dio nacionalističke javnosti ili to stvarno misle. Teško je to reći. Za mene nema nikakve dileme kako će to svršiti. To je činjenica. To je postalo jasno od Miloševićevih pokušaja da bajunetama kontrolira Kosovo. To ne može, to nikada nije i neće funkcionisati”, izjavio je Popović.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *