Autor Srna | Objavljeno 30.11.2011. u 09:49

Švedska državna televizija oštro je reagovala na pismo Haškog tribunala upućeno ovoj televiziji povodom emitovanja filma “Srebrenica – izdani grad” i izrazila nadu da se “slični primjeri lošeg rasuđivanja od strane Tribunala više neće ponavljati”.

U saopštenju za javnost direktorka i glavna urednica Švedske državne televizije Eva Hamilton izrazila je sumnju da je autorka pisma iz Tribunala uopšte gledala film na koji se žali.

“Autorka ne ukazuje na činjenične greške u filmu, ali podrobno iznosi odluke Haškog tribunala prema kojima ono što se dogodilo u Srebrenici predstavlja genocid. Za posumnjati je da li je autorki poznat sadržaj filma koji je emitovala Švedska državna televizija”, zaključuje urednica u saopštenju koje prenosi štokholmski dnevnik “Ekspresen”.

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić 28. novembra nije mogla potvrditi da je Tribunal poslao pismo švedskoj i norveškoj televiziji povodom emitovanja filma “Srebrenica – izdani grad”, uz obrazloženje da to nije za javnost.

“Ne mogu vam potvrditi da li je haški Tribunal to pismo poslao, zato što se radi o internoj korespondenciji. Da li ono postoji ili ne, nije nešto što bi se iznosilo u javnost”, rekla je Jelačić i napomenula da Haški tribunal ne diskutuje svoja pisma.

Jelačićeva je, međutim, iznijela primjedbu da se u dokumentarcu ne spominju presude Haškog tribunala kojima su utvrđene neke od činjenica o zločinima koji su počinjen u Srebrenici, te da su zbog toga “propusti u filmu očigledni”.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *