Veliki potencijali Alžira, Libije, Kuvajta, Katara. Gdje sve ima mjesta za građevinske firme…
Naftom bogate države prošle i početkom ove godine su, zbog visokih cijena naftnih derivata, akumulirale dovoljno sredstava, tako da mogu osigurati realizaciju velikih razvojnih projekata, uprkos ekonomskoj krizi koja potresa svijet.

Ostvareni kontakti

Ambasadori BiH u nekoliko takvih zemalja ocjenjuju da upravo ovoj činjenici bh. kompanije, posebno građevinske, trebaju posvetiti dužnu pažnju. Jer, na tržištima zemalja u kojima zastupaju interese BiH ima dovoljno prostora i nude svaku vrstu pomoći našim firmama.
 
Najoptimističniji je ambasador BiH u Francuskoj Almir Šahović, koji iz ove evropske zemlje nerezidentno pokriva Alžir.

– Alžir, uz malo truda, može postati najznačajniji privredni partner BiH van Evropske unije ili barem jedan od najznačajnijih. To je zemlja pet puta veća od Francuske, zemlja koja je druga ili treća na svijetu po rezervama prirodnog plina – kaže ambasador Šahović za "Dnevni avaz".

On podsjeća da su rekordne cijene nafte u proteklom periodu Alžiru omogućile da dosta svježeg novca ulaže u razne, uglavnom infrastrukturne projekte.

– Alžir realizira dugogodišnji program ulaganja u infrastrukturu, vrijedan 150 milijardi dolara – kazao je ambasador, dodajući kako su tokom prve privredne konferencije Alžir-BiH, održane u maju, već ostvareni određeni kontakti kompanija.

Mjesta za građevinske firme ima i na tržištu Libije, tvrdi naš ambasador u toj zemlji Ferhat Šeta. On podsjeća da u Libiji, u kojoj postoji izuzetno dobro raspoloženje za firme iz BiH, već radi između 1.500  i 1.700 naših radnika, uglavnom građevinara.

– Osim 15 firmi koje su već zastupljene na libijskom tržištu, trenutno su u toku i pregovori o ulasku "Širbegović Grupe", trebinjskog "Neimara" i tuzlanskog "Giproma". Njima i ostalim kompanijama, Ambasada pomaže u svim aktivnostima – kazao je Šeta.

 Veliki projekti

Raspoloženje za rad sa bh. kompanijama postoji i u Kuvajtu, gdje je u toku realizacija nekoliko velikih projekata.

– Gradi se cijeli grad na jednom kuvajtskom otoku. Tu je prilika za naše firme. Pitanje je jedino koliko su spremne i konkurentne da nastupe na kuvajtskom tržištu – kaže ambasador BiH u toj zemlji Jasin Ravašde.

Mogućnosti Katara

Ambasadorica BiH u Kataru Azra Kalajdžisalihović najavljuje da će početkom naredne godine između ove dvije zemlje biti potpisan sporazum o angažiranju bh. radne snage u bogatom Kataru.

– Procedura usaglašavanja sporazuma je u toku. Postoji veliki interes za potpisivanje takvog ugovora, s obzirom na dobre bilateralne odnose dvije zemlje. Objektivno, postoji prostor na tržištu Katara i stalno se pokušava ne samo angažirati radnu snagu nego dovesti i naše građevinske kompanije na ovo bogato tržište. Mi smo spremni pomoći – kazala je ambasadorica.

Izvor: Avaz
Autor: A. MUMINOVIĆ

Leave a Reply

*

captcha *