On je u video poruci, danas objavljenoj na Islamskom internet forumu, rekao:”Ja ću saopštiti dobre vijesti našoj islamskoj naciji, koje će iznervirati krstaše, a to je da se pokret Šabaab iz Somalije pridružio Al Kaidi”.

Nova Zavahirijeva video poruka na Islamskom internet forumu je prva formalna dobrodošlica Al Šabaabu od strane novog lidera mreže, a na video poruci se mogao čuti i glas lidera Al Šababa Muktara Abu Zubeira, poznatog pod pseudonimom Godane, koji je obećao “vjernost Zavahiriju”, dodaje AP.

Harakat al Šabaab al Mudžahidin ili Mudžahidinski omladinski pokret je ekstremistička islamistička grupa koja od 2011. godine kontroliše velike oblasti južnih dijelova Somalije, gde su nametnuli strogu formu šerijatskog prava.

Prema najnovijim procjenama Al Šabaab ima 14.426 pripadnika i sebe opisuju kao pobornike džihada protiv “neprijatelja islama”.

Rojters objašnjava da su odnosi Al Kaide i Al Šabaaba u prošlosti bili uglavnom ideološki, mada stručnjaci za suzbijanje terorizma tvrde da je Al Šabaab dobijao “savjete” i da su neki njeni pripadnici imali Al Kaidinu obuku, kao i da su Somalijci hteli sebe više da vide kao saveznika Al Kaide nego kao direktnu ispostavu te mreže.

Tako bi današnja potvrda pristupanja mreži mogla da bude marketinški potez liderstva Al Kaide koja je ozbiljno uzdrmana napadima američkih bespilotnih letjelica po njihovim uporištima u planinama Pakistana i “neuspjeh” u izvodjenju nekih velikih napada po ciljevima na Zapadu još od 2005. godine.

Veće približavanje grupa koje povezuje istovetna borba protiv Zapada stručnjaci ocenjuju kao izraz nade grupa za podupiranje njihovog  kredibiliteta i kao podstrek u regrutovanju novih pristalica.

(slobodnaevropaorg)

Leave a Reply

*

captcha *