Plan raspodjele

Ratko Kovačević, portparol UIO-a, kazao nam je da je roba koja će na taj način biti podijeljena izbjeglim osobama samo dio onoga što Uprava trenutno ima na raspolaganju, a što treba biti dodijeljeno u humanitarne svrhe.

– Uprava je još prije četiri-pet mjeseci Vijeću ministara na raspolaganje stavila robu vrijednu oko 350.000 KM. Uglavnom se radi o garderobi i kućanskim aparatima, pa je odlučeno da bude dodijeljena izbjeglicama. No, sve je još uskladišteno, jer zvanično nismo dobili odluku Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o planu raspodjele – kazao nam je Kovačević.

Direktna prodaja

Objašnjavajući proceduru davanja zaplijenjene robe u humanitarne svrhe, Kovačević kaže da sve zavisi od sudskih odluka.

– Roba koju oduzmemo ima karakter privremeno oduzete. Ako na sudu pripadne nama, prodajemo je putem licitacija ili direktnih prodaja. Ako ne bude prodata, onda imamo mogućnost ponuditi je u humanitarne svrhe – govori Kovačević, objašnjavajući da akciznu robu, poput cigareta i alkohola, ne prodaju nego uništavaju.

Porezna uprava ne može donirati

Kako nam je rečeno u Poreznoj upravi FBiH, od 2002. godine, kada je donesen novi Zakon o PUFBiH, ova institucija nema mogućnost da zaplijenjenu imovinu, ako ne bude prodata, donira bilo kome, pa ni ustanovama koje se brinu o socijalno ugroženima.

No, kako nam je rekla Adisa Muhić, stručna saradnica za informiranje, PUF je predložio izmjene tog zakona prema kojima bi se zaplijenjena imovina mogla ustupati tim ustanovama, kao što je bilo ranije, dok je bila nadležna za zapljenu i izuzimanje robe bez porijekla.

Avaz

Leave a Reply

*

captcha *