Bosna i Hercegovina će od ovog ili narednog mjeseca početi plaćati naknadu na nepovučena sredstva (tzv. commitment fee) za kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) vrijedan 180 miliona eura, koji je namijenjen gradnji koridora 5C, saznaje “Dnevni avaz”.

S obzirom na to da ova naknada iznosi 0,5 posto godišnje, BiH će mjesečno plaćati oko 150.000 KM, odnosno 1,8 miliona KM godišnje.

Ispunjeni uvjeti

Ovaj kredit potpisan je krajem oktobra prošle godine, a rok da se sredstva počnu koristiti bio je 90 dana, odnosno do kraja januara 2009., nakon čega je počelo obračunavanje naknada na nepovučena sredstva.

Međutim, ona se počinje isplaćivati tek kada kredit postane efektivan, odnosno kada bude ratificiran u Parlamentu FBiH, te kad se ispune takozvani tranzicijski uvjeti koje je pred nas postavila EBRD.

To su uvjeti poput uvođenja akcize za gorivo za gradnju autoputeva, usvajanja okvirnog plana preseljenja itd.

BiH je sve te uvjete ispunila zaključno s krajem prošlog mjeseca, kada je kredit postao efektivan, odnosno od kada ga možemo početi koristiti. Međutim, samim tim, BiH je postala obavezna i da plaća naknade za nepovučena sredstva, i to retroaktivno od kraja januara ove godine.

Kad je gradnja

Skandalozno je što novac da gradnju puteva stoji dok hiljade građevinara gladuju.

Ovaj kredit EBRD-a uzet je za četiri prioritetne dionice na koridoru 5C, a njime će biti finansirane poddionice Međugorje – Bijača, Suhodol – Tarčin, te Bilješevo – Gorica (tunel Vijenac), sa po 60 miliona eura.

Za razliku od dionice autoputa Bilješevo – Gorica, na kojoj bi radovi mogli krenuti početkom naredne godine, start gradnje ostale dvije predviđen je tek krajem 2010., što znači da ćemo naknade plaćati sve do tada, a možda i duže. 

Sve u paketu

Prilikom dogovaranja kredita prvobitna namjera bila je da se on ugovara po fazama, odnosno da se prvo uzima kredit za one dionice koje se najprije mogu početi graditi, i to upravo zbog ovih troškova. Međutim, prenose nam upućeni u problematiku, predstavnici Federalne vlade tada su odlučili da sve ide u paketu.

Avaz

Leave a Reply

*

captcha *