Odluka Ustavnog suda BiH o odbacivanju zahtjeva Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara je politička! Ovom odlukom, nakon svega, bilo bi legalizirano etničko čišćenje koje je napravljeno tokom rata u Mostaru i normativno pravno omogućilo da svi ostali koji su imali većinu prije rata, budu marginalizirani.

Ako je to u cilju Ustavnog suda BiH, onda je sigurno da ljudi koji sada rade u Gradskom vijeću, pa i građani Mostara, to neće dozvoliti.

Potpuna derogacija

Ovo je jučer izjavio predsjednik Gradskog vijeća Murat Ćorić nakon sjednice Kluba Bošnjaka, koja je održana povodom odbijanja zahtjeva za preispitivanje odluke koju je Ustavni sud BiH donio u novembru 2010., a kojom je naložena djelimična promjena Statuta Mostara, koji je 2004. nametnuo bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown).

Komentirajući zaključak Ustavnog suda BiH da predsjednik i Klub Bošnjaka nisu bili ovlašteni za podnošenje zahtjeva, Ćorić je potcrtao da njegov legitimitet u dosadašnjim slučajevima nije osporavan, već je, naprotiv, kako je kazao, smatran strankom u sporu sve do momenta preispitivanja apelacije.

Dodao je da u Ustavnom sudu sjede neke bošnjačke sudije od kojih je jedan, rekao je on, bio akter izrade Statuta.

– Na njegovu sramotu, nije se oglasio ni sada da kaže da je ovo potpuna derogacija onoga što su bili principi donošenja Statuta – rekao je Ćorić i poručio da ga ne interesiraju stavovi Centrale SDA ako oni idu na štetu Bošnjaka u Mostaru.

Bošnjački interes

Predsjednik Kluba Bošnjaka u GV-u Faruk Ćupina kazao je da će sada zahtjev za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH zatražiti predstavnici bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH.

Poslanik SBB BiH u Skupštini HNK Osman Macić iznio je mišljenje da je posljednja odluka Ustavnog suda pogubna za Bošnjake Mostara. Ocijenio je sramotnim to što su u njenom donošenju učestvovale i bošnjačke ustavne sudije, koje su, prema njemu, očito korumpirane.

Macić: Korumpirane sudije

– Ko imalo poznaje Mostar, zna o čemu se tu radi. Jer, u Mostaru se pravi ne Federacija nego država BiH. Stoga, učinit ćemo sve da se stavimo na stranu bošnjačkog interesa u Mostaru, pa ako treba, i na vraćanje stanja prije 2004. – poručio je Macić.

HNS: Otkloniti diskriminatorne odredbe

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH zaključilo je na jučerašnjoj sjednici da je vrhunski prioritet u izmjenama Izbornog zakona BiH provedba odluke Ustavnog suda BiH, kojom je naložena djelimična promjena Statuta.

– Ovom se Parlamentarna skupština BiH obavezuje promijeniti odluke Izbornog zakona BiH koje se tiču provedbe izbora u Gradu Mostaru na način da se vijećnici u Gradskom vijeću Mostara biraju u gradskoj izbornoj jedinici koja bi obuhvaćala cijelo područje Grada Mostara. Predsjedništvo HNS-a smatra da Grad Mostar ne smije više biti “specijalan slučaj”, nego je krajnje vrijeme da se otklone diskriminacijske odredbe uz puno poštivanje višenacionalnog karaktera Grada Mostara – saopćeno je iz HNS-a.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *