IslamBosna.ba– Abdelfettah es-Sisi je otkazao planiranu posjetu Južnoj Africi gdje je trebao da prisustvuje samitu Afričke unije samo jedan dan nakon što je grupa pravnika podnijela službeni zahtjev za njegovo hapšenje.
Egipatski predsjednik je trebao stići u Johannesburg u petak kako bi predvodio delegaciju svoje zemlje na 25. samitu Afričke unije pod nazivom ‘Osnaživanje afričkih žena’ koji počinje 14. juna.
Izvor iz egipatskog predsjedništva potvrdio je za Agenciju Anadolija da Es-Sisi neće prisustvovati samitu te da će premijer Ibrahim Mehleb predvoditi delegaciju Egipta na samitu.
Dobro obaviješteni afrički diplomatski izvor je ranije kazao da Es-Sisi neće prisustvovati samitu. Izvor, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, dodao je da je Egipat zvanično obavijestio zemlju domaćina da Es-Sisi neće učestvovati na sastanku i da će Mehleb umjesto njega predvoditi egipatsku delegaciju.
U srijedu, Udruženje muslimanskih pravnika Južne Afrike (MLA) je podnijelo službeni zahtjev za Es-Sisijevo hapšenje po dolasku u Johannesburg, gdje se održava samit.
“Mi imamo veliki broj dokaza koji pokazuju da je Es-Sisi počino ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Mi smo predočili naše dokaze vlastima i nadamo se da će djelovati”, kazao je advokat Juša Tajib, član MLA.

On je dodao da Es-Sisiju treba pružiti priliku da odgovori na optužbe protiv njega na sudu.
“Bilo je mnogo ubijanja i progona članova Muslimanske braće i njihovih pristalica tokom Sisijeve vladavine”, dodao je on.

Tajib je napomenuo da je Južna Afrika potpisnik Rimskog statuta, koji je formalno osnovao Međunarodni krivični sud (ICC), što znači da južnoafričke vlasti mogu uhapsiti bilo koga ko je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i zločine agresije.

IslamBosna.ba