Nakon dvadeset jednog mjeseca sirijskog ustanka koji se pretvorio u pobunu protiv predsjednika Bešar el-Assada, uticaj islamističkih grupa je porastao,a naročito najekstremnije od njih-Džebhat el-Nusre. Ova grupa sa oko 7.000 boraca proglasila je globalni džihad i jedina je brigada koju je priznala El-Kaida. Međutim Sjedinjene Američke Države ovu grupu smatraju dijelom iračkim ogrankom El-Kaide.

Od preuzimanja odgovornost za bombaški napad u Damasku, u januaru ove godine, grupa stoji iza većine opozicionih napredovanja u istočnoj pokrajini Deir ezZur i selima oko Aleppa,drugog po veličini grada u Siriji.

Nedavni video snimak iz pustinjske pokrajine na granici sa Irakom prikazuje grupu boraca kako mašući crnim zastavama paradira vozilima među kojima je najmanje jedno oklopno vozilo. U Aleppu, Džebhat el-Nusra je jedna od četiri najveće brigade na prvoj borbenoj liniji.

Grupa njeguje konzervativna ubjeđenja. Dajući ‘bejan’, prisegu lojalnosti emiru,oni prisežu da će se pridržavati puritanskih principa islama za koja vjeruju da su postojala u sedmom stoljeću islama. Ovi principi uključuju zabranu pušenja kao i stroge obrede molitvi. Njihova taktika uključuje inovativnije samoubilačke napade nego u 1980.-tim.

Sve veća popularnost Džebhat el-Nusre među dotad umjerenim i nepristrasnim Sirijicima zasniva se na nekoliko faktora. Zapovjednici drugih opozicionih brigada oslanjaju se na njih u svom daljem napredovanju. Organizacija grupe, sredstva i oružje su privukli nekad nepovjerljive mladiće, navodi Abdullah Hussein, mladi zapovjednik grupe od 64 borca koja svakodnevno sarađuje sa Džebhat el-Nusrom. “Savjetuju nas da ne pušimo cigarete i imamo različita poimanja vjere,ali znam ako im se pridružim da ću imati svoje dugoočekivano oružje”, kaže Abdullah.

Stanovnici Aleppa,od kojih većina nije željela da opozicioni borci uđu u grad i koji su se žalili na njihove sitne krađe, sada pozdravlja grupu i njeno fokusiranje na borbu umjesto iznuđivanja novca za bezbjednost.Nakon bombaškog napada u oktobru grupa je oštro kritikovana zbog civilnih žrtava, te se Džebhat el-Nusra suzdržala od takvih akcija.

Sve veći uticaj grupe također je i proizvod međunarodne geopolitike. Vakum moći je nastao unutar sirijske opozicije dok su nepovjerljive Zapadne vlade posmatrale dešavanja sa strane.Ovo je također dovelo do priliva sredstava od najbogatijih i ideološki najrevnosnijih donatora. Kada je u utorak Amerika proglasila grupu globalnom terorističkom organizacijom veliki broj običnih Sirijaca je demonstrirao.

Pojedini zapovjednici uopšte i ne vide problem u postojanju ove grupe: „Ja zaista ne uočavam ekstremizam”, kazao je Abdul Džabbar el-Akaidi, zapovjednik Vojnog vijeća Aleppa kojeg Džebhat el-Nusra nije član. “Kako god, ljudi će na kraju glasati.”

Ipak drugi zapovjednici se, iako usko sarađuju sa grupom, ne slažu sa ovim stajalištem. Jedan od zapovjednika kaže da će nakon pada Assada doći do obračuna sa ovom kao i ostalim grupama.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *