IslamBosna.ba- Međunarodni krivični sud (ICC) je prihvatio krivičnu tužbu koalicije protiv predsjednika Sirije, Bešara el-Assada za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, kazao je voditelj Pravnog odbora Nacionalne koalicije za sirijsku revoluciju i opozicione snage.
U intervju za Quds Press, Hajsam el-Maleh je kazao da je Pravni odbor koalicije podnio krivičnu prijavu tužilaštvu Međunarodnog krivičnog suda protiv Bešara el-Assada, njegovog brata Mahira i 126 vojnih zvaničnika.
On je kazao da je prihvatanje tužbe ‘veoma važno’ kako bi počinioci zločina u Siriji bili pozvani na odgovornost, te da odražava želju međunarodne zajednice da se iznađe pravedno rješenje u Siriji.

El-Maleh je naglasio da su Assadov režim, vojska i obavještajni sistem počinili strašne ratne zločine protiv sirijskog naroda, te da su bili jedan od glavnih uzroka nastajanja brojnih terorističkih grupa počev od Hizbullahove milicije, raznih sektaških milicija povezanih sa Iranskom Revolucionarnom gardom, zatim tzv. Islamske države i el-Kaide.

On je naglasio da ovaj korak ICC-a potvrđuje još jednom da Assadov režim nema više politički ili pravni legitimitet.

IslamBosna.ba