Majka Tal el Molouhi u pismu je zamolila predsjednika da intervenira kako bi osigurao oslobađanje njene kćerke naglašavajući da ona ne zna ništa o politici.

Molouhi, 19-godišnja učenica, uhapšena je u decembru navodno zbog njenog bloga u kojem je objavljivala pjesme i članke koji podržavaju palestinske ciljeve i kritiziraju francusku inicijativu za postizanje mira između Izraela i Sirije.

Nakon što je Moulouhi uhapšena, bezbjedonosne snage pretražile su njenu kuću i konfiskovali njen kompjuter. Od tada niko nije čuo za nju, porodici nije dopušteno da je posjeti i službeno ispitivanje nije sprovedeno.

U pismu, objavljenom na internet stranicama neovisne sirijske organizacije "Opservatorij za ljudska prava", majka je izjavila kako je pokušala preko svih mogućih kanala saznati gdje joj je kćer pritvorena ili makar saznati razloge hapšenja, ali bez uspjeha.

 

"Napokon sam dobila obećanje od jednog sigurnosnog odjela da će moja kćer biti puštena prije ramazana", piše majka. "Sada je ramazan prošao i još uvijek ništa ne znamo o njoj."

U svom pismu majka je izrazila očaj porodice koja pati nakon što Molouhi uhapšena.

"Ne postoje riječi koje bi opisale nesreću koja je snašla cijelu našu porodicu i količinu patnje kroz koju prolazimo."

Molouhina majka je dodala da njena kći voli svoju zemlju i da piše sve što joj dolazi u misli, iskreno, bez loše namjere i bez namjere miješanja u politiku.

dal_1"Kao oca svih Sirijaca, molim vas da spasite život moje kćeri. Ona je vrlo mlada i ne zna ništa o politici."

U međuvremenu, Arapska mreža za informacije o ljudskim pravima izjavila je da hapšenje Malouhijeve zbog pjesama postavljenih na blog izaziva zabrinutost za njenu sigurnost i njezinu budućnost.

"Hapšenje mlade učenice koja nije završila ni srednju školu zbog pjesama koje ne sadrže ništa protivzakonito je iznimno oštra akcija", stoji u saopćenju na internet stranici Mreže.

Na nekoliko internet stranica kruži nepotvrđena vijest da je Molouhi mučena do smrti u pritvoru.

"Do sada mi ne znamo što se dogodilo s Tal el Molouhi i postoje glasine u Siriji da je umrla nakon što su je brutalno mučili",  rekao je bloger Teufik el Telmesani.

Vijest o Molouhinoj smrti objavljena je na Facebook stranici Demokratskog arapskog centra za strateške, političke i ekonomske studije

Uprkos zahtjevima da potvrdi ili zaniječe vijesti, sirijska vlada nema komentara. Sirijske vlasti rijetko daju izjave o političkim hapšenjima.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *