Tačnije rečeno, tijekom djetinjstva se mozak konstantno razvija, i razina uspostavljanja različitih veza među moždanim stanicama je velika. Pri ulasku u pubertet dolazi do procesa sinaptičkog čišćenja, pri kojemu mozak odlučuje koje će veze zadržati, a koje odbaciti. Pretpostavlja se da mozak odlučuje koje veze zadržati ovisno o tome koliko se često koriste. Ponekad se dogodi da taj proces čišćenja pođe po zlu, zbog čega može doći do psihijatrijskih poremećaja kao što je šizofrenija.

Nešto se gubi, nešto dobiva

Mozak djece radi puno većom brzinom, zbog čega djeca nisu sposobna fokusirati se na neke stvari jednako dobro kao i odrasli, ali jednako tako je proces brzog uspostavljanja veza od velike pomoći pri cjelokupnom razvoju.

Primjerice, ukoliko u dobi od 10 godina zadobijemo ozljedu neke regije mozga, on se može regenerirati tako što će uspostaviti druge veze. Ukoliko pak istu ozljedu zadobijemo u dobi od 20 godina, može doći do gubitka bitnih funkcija, budući da mozak više nije dovoljno fleksibilan da uspostavi nove veze.

Tako se prelaskom u odraslu dob gube neke sposobnosti, kao što je usvajanje novog jezika bez zadržavanja naglaska starog, ali se to kompenzira razvijanjem sposobnosti za kompleksno razmišljanje ili koncentraciju na rješavanje jednog problema bez da nas drugi podražaji odvraćaju od njega.

Brojni procesi u tinejdžerskom mozgu

Psihijatri Ian Campbell i Irwin Feinberg sa Univerziteta California u Davisu vjeruju da su proces sinaptičkog čišćenja uspjeli dokazati putem mjerenja moždanih valova tijekom sna. Mjerili su moždane valove kod 59 djece u razdoblju od 5 godina i otkrili su da valovi opadaju upravo u onim omjerima u kojima prestaje rapidna proizvodnja moždanih veza povezana s funkcioniranjem dječjeg mozga.

Naravno, sinaptičko čišćenje samo je jedan od zanimljivih procesa koji se odvijaju u mozgovima tinejdžera. Nedavne studije otkrile su kako tinejdžeri nisu sposobni obavljati više radnji odjednom kao što su to sposobni odrasli ljudi, kako osim promjena u načinu razmišljanja dolazi i do promjena u osjećajima, pa se tek u pubertetu razvija sposobnost empatije, te da se pri izlasku iz puberteta u potpunosti počinju razvijati sposobnosti za osjećaj krivnje ili iznimno kompleksno razmišljanje.

Izvor: Index.hr

Leave a Reply

*

captcha *