IslamBosna.ba- Abdullah el-Auda, sin saudijskog alima uhapšenog prošle godine Selmana el-Aude je otkrio nove detalje hapšenja i njegovo zdravstveno stanje.

On je objavio da je očeva bolest se intenzivirala nakon premještanja u Rijad, te kaže: “Oni koji se interesuju za zdravstveno stanje šejha, otac se nalazi u jako teškim okolnostima i ponovo mu je povišen krvni pritisak.”

Abdullah je dodao: “Očevo premještaje u zatvor el-Hair u Rijadu bilo je iznenađujući i čudno, a u tome je bilo pokušaja poniženja. Otac nije znao za suđenje, čuo je od nas. Do sada ni on ni mi ne znamo okolnosti suđenja, optužbe, pravnih garancija niti javnog suđenja.”

Sin šejha el-Aude ističe da su mu “prilikom premještanja u zatvor el-Hair ruke i noge bile u okovima i imao je povez na očima. Potom su ga stavili u mračno vozilo, kao u grobu, onda je udario u plafon, te nekoliko puta pao na pod u vozilu. Nakon toga, tako okovanog i zatvorenih očiju, ubacili su ga u avion.” U zatvoru el-Hair, šejh je zatvoren u ćeliji “veoma maloj, metar sa metar” bez toaleta

On je isto ispričao: “Prebacili su ga u samicu, ignorišući njegovo zdravlje, što je ponovo dovelo do povećanja krvnog pritiska.” On je završio priču ističući da su šokantne i uznemirujuće informacije o hapšenju šejha i okolnostima u zatvoru doprinijeli su pogoršanju njegovog zdravlja tokom prvih mjeseci zatvora.

IslamBosna.ba