IslamBosna.ba- Sin saudijskog učenjaka Selmana el-Aude, Abdullah u srijedu je otkrio detalje novog kontakta sa ocem gdje ih je obavijestio o okolnostima njegovog hapšenja optužujući saudijske vlasti da su odgovorne za njegovo zdravlje.

Abdullah je, u seriji objava na Twitteru napisao da je “babo obavijestio da je iznenada premješten iz zatvora Zehban u Džiddi u zatvor el-Hair u Rijadu, ali ne zna šta je razlog premještanja.”

Abdullah je u drugom statusu objavio: “Službenik zatvora nas je obavijestio da se u zatvoru odvija tajno suđenje o čemu babo uopće ništa ne zna, ne zna optužnicu, gdje se odvija, apsolutno nema nikakvih informacija. Nikome nije dozvoljeno da prisustvuje i očigledno je da nema istinske pravde.

Prilikom kontakta sa Javnim tužilaštvom – istakao je Abdullah – kazali su nam da predmet nije kod njih i da ne znaju ništa o tome, te da je predmet “pod istragom Državne bezbjednosti”.

“Mi, u principu, ne vjerujemo iznenadnim tajnim suđenjima bez detalja i bez prisustva advokata ili bez prisustva nezavisnih organizacija i strana i bez jasnih optužbi. Mi smatramo vlast odgovornim za zdravlje i sve vezano za našeg oca”, rekao je Abdullah.

Šejh dr. Selman el-Auda uhapšen je uhapšen u septembru prošle godine u svojoj kući bez naloga samo nekoliko sati nakon što je na Twitteru reagovao na vijesti o mogućem pomirenju Saudijske Arabije i Katara uslijed diplomatske krize. On je napisao: “Gospodaru, Tebi hvala, ne možemo izbrojati zahvalu Tebi, Ti si onakav kako Si sebe opisao, Gospodaru, ujedini njihova srca u onome što je hair za njihove narode.”

Prema njegovoj porodici od šejh Selmana i drugih istaknutih ličnosti, vlasti su tražile da objavi podršku vladi Saudijske Arabije tokom krize sa Katarom, što je šejh Selman odbio.

Šejh el-Auda je bio posebno pod pritiskom zbog svoje bliskosti sa imamom Jusufom el-Karadavijem i Svjetskom unijom islamskih učenjaka, čiji je pomoćni generalni sekretar.

Zvanično još uvijek nije podignuta optužnica protiv šejha Selmana, a sve do ovih novih informacija šejh se nalazio u zatvoru Zehban u Džiddi.

Šejh El-Auda je tri mjeseca nakon hapšenja prebačen u bolnicu radi pregleda nakon što se njegovo zdravlje pogoršalo, naveo je njegov sin Abdullah koji živi u Sjedinjenim Državama.

IslamBosna.ba