IslamBosna.ba-Sin Arnouda van Doorna, Iskander Amien de Vries, jedan je od 37 osoba koje su prešle na islam tokom Međunarodne mirovne konvencije u Dubaiju.

Sin Arnouda van Doorna, poznatog holandskog političara i distributera anti-islamskog filma Fitna koji je izazvao nemire 2008. godine iznenadio je prisutne tokom trodnevne konvencije u Dubaiju svojim prelaskom na islam.

„Svjedočim da nema boga osim Allaha i svjedočim da je Muhammed, Njegov rob i posljednji Poslanik“, izgovorio je Iskander  pred svojim ocem i mufti Ismail Menkom ponavljajući riječi šehadeta iza šejha dr. Muhammeda Salaha.

Arnoud van Doorn postao je poznat 2008. godine kao ime koje su vezivali za anti-islamski film Fitna. Film je promovisao zablude o islamu a Arnoud je bio jedan od distribuitera filma.

Pet godina kasnije, Arnoud se promijenio naučivši više o islamu koejg danas naziva ‘vjerom mira’. On je prešao na islam u martu prošle godine a njegova odluka je šokirala svijet.

„Vidio sam kako je moj otac postao smireniji nakon prelaska na islam. Tada sam shvatio da postoji nešto dobro u ovoj vjeri i to je doprinijelo da promijenim shvatanje o muslimanima. Počeo sam izučavati  Sveti Kur’an i da slušam predavanja značajnih alima“, kazao je Iskander.

Iskander (22),  kaže da je njegov prijatelj sa koledža, Junus, pravi primjer onoga šta su muslimani i kako žive svoj život. „Moj prijatelj Junus je dobra osoba koja praktikuje svoju vjeru i koji me svakodnevno učio nečem novom. On je bio strpljiv sa mnom i ni na koji način nisam mogao biti grub prema njemu“, kaže Iskander.

Iskander također navodi kako je inspiraciju dobio iz života svoga oca i kako je postao smirenija osoba.

Govoreći o anti-islamskom filmu Fitna, Arnoud ga je nazvao ‘greškom’ zbog koje se jako kaje. „ Postoje zablude među ljudima da sam ja napravio film Fitna, ali nisam bio uključen u to. Ja sam bio samo odgovoran za distribuciju filma. Danas, to je nešto zbog čega jako žalim“.

Anroud se nada da se napraviti film o pravednosti koju islam zagovara i ispraviti na taj način svoje ranije ‘greške’.  „Osjećam odgovornost i potrebu da ispravim greške koje sam počinio u prošlosti. Želim iskoristiti svoj talenat i sposobnosti na pozitivan način- širenjem istine o islamu. Pokušavam napraviti novi film o islamu i životu Poslanika Muhammeda,s.a.v.s.. Film bi predstavio život Poslanika,s.a.v.s., i pozivao bi mlade ljude u islam“, kazao je on.

Arnoud sada poziva sve dobronamjerne ljude da podrže njegovu Islamsku fondaciju koja se bori protiv islamofobije u Evropi. Njegov tim volontera radi na premošćivanju jaza između muslimana i nemuslimana i pomaže ljudima da razbiju trenutne zablude o islamu.

Iskander sada planira otputovati u Saudijsku Arabiju kako bi obavio umru i nada se da će njegova majka uskoro primiti islam.

 

IslamBosna.ba