IslamBosna.ba– Jedan od glavnih iračkih šitskih huškača Muktada el-Sadr je ponovio svoj poziv vladi premijera Hajdar el-Abadija da podnese ostavku.
“Pozivam trenutnu vladu Iraka da podnese ostavku”, kazao je el-Sadr u saopćenju objavljenom u subotu.
On je zaprijetio da će se ukoliko vlada ne podnese ostavu ‘pridružiti pozivima na podnošenje ostavke tri iračka predsjedništva (parlamenta, vlade i predsjedništva).
U aprilu, el-Sadr je odlučio da zamrzne aktivnosti svog Ahrar bloka, koji ima 34 mjesta u iračkom parlamentu od 328 mjesta, onemogućujući na taj način opozicione parlamentarce da postignu kvorum za glasanje o zbacivanju tri iračka predsjedništva.
Irak potresaju političke krize od marta, kada je el-Abadi, pod sve većim pritiskom da podnese ostavku zbog sve veće korupcije u zemlji, pokušao da formira vladu ‘tehnokrata’ neokaljanih korupcijom ili sektaškom pripadnošću.
Iračke različite političke stranke, međutim, uključujući i veliki broj šitskih, su do sada blokirale formiranje nove ‘tehnokratske’ vlade.

Pristalice šiitskog klerika već četiri mjeseca protestvuju zahtijevajući da el-Abadi zamijeni svoj kabinet sa nezavisnim tehnokratama s ciljem borbe protiv proširene korupcije u zemlji.
Irak je po pitanju korupcije 161. zemlja od ukupno 169 zemalja na listi Transparency Inernationala po zastupljenosti korupcije.

IslamBosna.ba