IslamBosna.ba- Popularni indijski daija se našao prošle sedmice u centru pažnje nakon što su mediji ustvrdili da je on ‘inspirisao’ napadače odgovorne za ubstvo 22 osobe u Bangladešu.
Novine Daily Star iz Bangladeša u svom tekstu su objavile da su napadači na svom Facebook profilu podijelili video dr. Zakir Naika nakon čega je uslijedio napad na daiju u indijskim medijima uprkos što su kasnije iste novine pojasnile da nisu pokušavale da povežu Naika sa napadom.
Naik je priznao da je Rohan Imtiaz jedan od milion njegovih fanova na Facebooku ali je također dodao da je ‘šokiran osudom medija’ nakon napada.
“Većina video snimaka koji su se pojavili na televiziji su izvučeni iz konteksta ili su polovične izjave ili su firzirane. Također je ista stvar sa mojim izjavama u štampanim medijima”, kazao je Naik reagujući na medijske optužbe da je u prošlosti opravdavao samoubilačke napade i vrijeđao Hindu božanstva.

“Ne podržavam terorizam ili nasilje u bilo kojem obliku. Nikada nisam podržavao bilo koju teorističku organizaciju i ovo sam ponavljao uvijek u svim svojim javnim predavanjima širom svijeta. Oštro osuđujem svakoga ko uzima moje izjave iz konteksta i koristi ih za nasilje u bilo kojem obliku”, kazao je dr. Naik.

Medijiski izvještaji navode da je Naik u svojim govorima pozivao musliimane da budu ‘teroristi’ i povezuju ga da je bio inspiracija dvojici napadača u Bangladešu. Oni tvrde da je jedan od njih podijelo citat dr. Naika na svom Facebooku, dok ga je drugi slijedio na Twitteru.
“Svaki musliman treba da bude terorista”, glasi izjava dr. Naika koja je izvučena iz konteksta njegovog predavanja gdje je kazao: “Terorista je osoba koja sije strah. Trenutak kada pljačkaš ugleda policajca on je prestrašen. Policajac je terorista za pljačkaša. Slično tome, svaki musliman treba biti terorista za svaki antisocijalni element društva poput lopova, oružanog napadača i silovatelja. Kadgod takvi antisocijalni elementi ugledaju muslimana oni trebaju biti prestrašeni. Istina je da riječ ‘terorista’ se uglavnom koristi za osobu koja izaziva strah među običnim ljudima. Ali pravi musliman treba biti samo terorista određenim ljudima tj. antisocijalnim elementima, a ne običnim nevinim ljudima. Zapravo, musliman treba biti izvor mira za nevine ljude”.
Novinar Saba Naqvi da je napisao prošle sedmice u novinama Times of Indian da dr. Naik promoviše tumačenje islama ‘koje se izruguje sa drugim vjerama te nastoji da izvuče svaku lokalnu nit iz islamske prakse u Indiji’.

Kontroverze su dovele da indijske federalne i državne vlasti narede istragu o Naikovim govorima, iako ga je obavještajni odjel države Maharaštra oslobodio optužbi nakon što su proučili na stotine video snimaka, objavile su u utorak novine Hindu.
Istraga se također vodi o finansijama Naikovog Islamske istraživačke fondacije koja prima strane fondove za ‘socijalne i kulturne’ svrhe iako se radi o vjerskoj organizacjji.
Navaid Hamid, predsjednik indijskog medžlisa, krovne organizacije muslimanskih nevladinih organizacija, je kazao da su kontroverze namjerno izvučene iz konteksta.
“Nažalost, u posljednjih deset godina, obavještajne agencije i desničarske snage stvaraju probleme svakome ko je protiv njihove ideologije”, kazao je Hamid, dodajući da mediji Naika predstavljaju kao ‘čudovište.
“Epizoda Naik je dio uobičajenog fenomena koji se svako malo dešava i koji je usmjeren na muslimansku zajednicu”, kazao je on.
On je dodao da je 2003. godine Naik pozvan od proindijske državne vlade Džammu i Kašmira kako bi promovisao mir u spornoj regiji, uprkos protivljenju kašmirskih vođa koji zagovaraju nezavisnost.

Naik se trenutno nalazi u Mekki, Saudijska Arabija, i ne bi trebalo da se vrati u Indiju još skoro mjesec dana zbog turneje po Africi, prema njegovoj organizaciji.
Doktor medicine Naik je počeo sa islamskim predavanjima 1991. godine a na njegovim predavanjima prisustvuju destine hiljada posjetilaca i često na stotine osoba pređe na islam na istim. Uprkos mirne prirode njegovog posla on često izaziva kontraverze sa svojim komentarima o drugim religijama i sektama islama.
Dok neke utjecajne muslimanske grupe, uprkos njihovim razlikama, brane Naika također postoje i učenjaci koji pozivaju na zabranu njegovog utjecajnog Peace TV kanala koji je zabranjen u Bangladešu.

Šitska grupa Husseinovi tigrovi raspisala je nagradu od 1,5 milion rupija za glavu dr. Zakir Naika.
Prema Hindustan Times, Sajid Kalbe Hussein Nakvi, predsjednik ogranka ove šiitske grupe je napisao: “On je zlikovac. Uvrijedio je poslanika islama i ko god ga ubije bit će nagrađen ne samo u ovom životu već će također od nas dobiti i nagradu”.
Naik je nevjernik, dodao je Nakvi.

IslamBosna.ba