Tačno 20 godina navršilo se prekjučer od svirepog ubistva Blaža Kraljevića, zapovjednika HOS-a i generala Armije RBiH. U Kruševu kod Mostara, mjestu na kojem je ubijen s još osmoricom svojih saradnika, položeno je cvijeće i upaljene svijeće te je još jednom dato obećanje da će nalogodavci i izvršioci ovog zločina kad-tad doći pred lice pravde.

Nema riječi

Na mjestu zločina bili su i njegovi brat i sestra Bosiljko i Vila. Bosiljko više nema riječi šta da kaže o svemu ovome, jer se o ubistvu njegovog brata mnogo pisalo i govorilo, sve se zna, i ko je izvršio atentat, kada i kako, ali se na njihovom privođenju pravdi ništa nije učinilo.

Sestra Vila, vidno uznemirena i uplakana, kaže da je njemu domovina bila draža od porodice i svega što je imao.

– Živio je od svoje 16. godine za ideju jedinstvene domovine. Na sastanku s Matom Bobanom, nakon kojeg je i ubijen, rekao je da nema podjele BiH jer on to neće dozvoliti – priča nam Vila.

Tri mjeseca prije tragičnog događaja, kaže ona, došao joj je kući i rekao da mu se sprema nešto ružno te da mu pojedini rade o glavi.

– Kad-tad likvidirat će me – rekao joj je tada, što se ubrzo i desilo.

Prazna obećanja

– Od tada niko nije mrdnuo prstom da se osude oni koji su ga ubili. Dođu kada su godišnjice, održe svoje političke govore, a poslije zaborave kao da ništa nisu obećali – kaže Vila i zahvaljuje Bogu što je porodici dao snage da oprosti.

Ali zaboraviti neće.

– Majka nas je zaklela da to moramo uraditi, jer nam je rekla da samo Bog može suditi, a ne mi, a oni koji su ovo napravili su jadni da jadniji ne mogu biti – dodaje u suzama.

Kraljević je ubijen s još osmoricom svojih saradnika

Atentat insceniran samo da bi se izazvali sukobi među Hrvatima i Bošnjacima

Brigadir Slavko Grubišić, osnivač bojne brigade “Knez Branimir” i prvi zapovjednik brigade HVO-a “Ante Bruno Bušić”, podsjeća da je ubistvo Blaža Kraljevića bila jedna strahota za BiH.

– Krvoločno su pobijeni on i njegova pratnja. Trojicu mladića koji su u toj zasjedi pokušali da pobjegnu, jedan hrvatski general, što je i sada, sustigao je i pucanjem iz pištolja dokrajčio. Narod zna ko je taj general, on danas živi u Zagrebu, uživa sva prava, a za ubistvo Kraljevića niko ništa – kaže Grubišić.

Grubišić: Zna se ko je ubio Kraljevića

On tvrdi da je ovaj atentat insceniran samo da bi se izazvali sukobi među Hrvatima i Bošnjacima.

– Kad je Milošević vidio da opstanak Jugoslavije nema šanse, svojim petokolonašima koji su tada bili na čelu “Herceg-Bosne” naredio je da izazovu razdor među nama. To je bilo njegovo najjače oružje jer je znao da, kad ova dva naroda posvađa na vjerskoj osnovi, to je najveća katastrofa, što je i bila – kaže Grubišić.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *