IslamBosna.ba– Selefije- selefija (arapski سلفي) je musliman koji naglašava da su selefi, ispravni prethodnici, prvi muslimani, njegov model primjene islamske prakse. (Wikipedia)

Selefije: selefija je musliman koji naglašava da su selefi salihin- ispravni prethodnici, prvi muslimani, njihov model primjene islamske prakse (Wikipedia)


Selefije (opis medija):  muslimani- muškarci koji nose kraće galabije i imaju velike brade, muslimanke koje nose hidžabe/abaje/nikabe; Muslimani koji preziru Zapad, sanjaju o svjetskoj dominaciji i hilafetu, odlučni su u otvorenom prakticiranju islama.  (već drhtim)


Selefije (narodski): gomila ljudi u kratkim pantalonicama, dugim bradama i sa previše slobodnog vremena koje troše za pisanje knjižica u kojima navode da su svi ostali bez menhedža, grješnici i sl.


Feminizam: Zagovornice jednakih društvenih, političkih, pravnih i ekonomskih prava žena sa muškarcima. (Dictionary.com)


Feminizam (narodski): Čupave, muško-mrziteljke koje su odlučne u dokazivanju da su superiornije od muškaraca i da mogu preuzeti sve muške poslove.


Feministkinje (muslimanski stav): Čupave, muško-mrziteljke koje nastoje uništiti prirodni poredak u svijetu tvrdeći da su jednake sa muškarcima.


Muslimanski feminizam/muslimanka feministkinja: Oblik feminizma koji se bavi ulogom žene u islamu. Njegov cilj je potpuna jednakost svih muslimana, bez obzira na spol, u javnom i privatnom životu. (Wikipedia)


Muslimanski feminizam (narodno mišljenje): muško-mrziteljice, žene koje mrze i same sebe pa pokušavaju da iskoriste islam kao izgovor kako bi uništile umet iznutra, one koje pokušavaju uništiti prirodni poredak ovog svijeta tvrdeći da su jednake sa muškarcima, ili bar nešto jednakije od onoga u šta muslimani vole da vjeruju. Alternativno, muslimanke kojima je Zapad isprao mozak mišljenjem da uloga supruge i majke nije dovoljna za nju, a sad je samo jadno sredstvo dekadentnog Zapada na šta moraju biti upozorene jer apsolutno ne postoji nada za nju, pogotovo kada počne navoditi ajete ili hadise opravdavajući svoje potpuno iskrivljene i pokvarene poglede.


Selefijka feministica: Neko samo voli da izazove nervozu, ispita sabur spajanjem riječi selefija i feminizam, i voli da kaže stvari poput ‘selefi-feminizam je kombinacija dva najkatastrofalnija pokreta u modernoj historiji”.

Dobro, možda sam se namjerno našalila. Teško je odoljeti jer me  nastoje ugurati zajedno sa mojim stavovima u iritantno uske okvire, jer ukoliko se ne uklapaš u već izgrađene, onda se ne računaš, nisi dio nas! U svakom slučaju, ja sam muslimanka koja ne voli stereotipne da’vetske slike u kojima je žena prikazana ili kao lijepo upakovana lizalica ili otpakovana lizalica bačena na pod koju su već napale muhe. Ja sam sretna žena i majka, i ne volim one koji mi kažu da bih trebala biti sretna i zadovoljna samo u svojoj ulozi supruge i majke. Ja vjerujem u stjecanje znanja, islamskog i drugačijeg (i u svim poljima osim ginekologije i odgajateljice u vrtiću) i stvarno bih željela pokazati srednji prst onim uvrnutim osobama koje još uvijek raspravljaju o pravima obrazovanja žene u islamu. Protivim se miješanju muškaraca i žena i vezama prije braka, ali nikad neću umanjiti vrijednost jedne žene kao ljudskog bića na osnovu njene seksualne historije ili glasina o njenom ugledu. Ljuti me nepravda Zapadnih vlada, ali odbijam da zažmirim na tragedije koje muslimani jedni drugima nanose.

Napadi dronova, ilegalni ratovi i okupacija Palestine su u istoj ravni sa nasiljem, seksualnim zlostavljanjem i rasizmom unutar muslimanske zajednice. Vjerujem da muškarci i žene mogu kontrolisati svoje ponašanje i strasti, i to što žena pogleda u predavača muškaraca neće je dovesti do stanja lude požude ili da bilo koji muškarac nije u stanju da smiri zvijer u svojim pantalonama kad vidi ženu koja od glave do pete nije obučena u crno. Poštujem učenjake islama i branit ću ih od svakoga ko pokuša da govori  loše o njima  ali to ne znači da ću šutjeti kada pojedine njihove riječi nanose štetu muslimankama ovog umeta.

Vjerujem da je homoseksualnost veliki i strašni grijeh, ali isto tako vjerujem da je širk gori. Niko ne treba dozvoliti da ih grijesi spriječe da dopru do Allaha, Milostivog koji Oprašta, Jednog istinskog Boga. Smatram da je skromnost i čestitost naređena i muškarcima i ženama, da žene trebaju nositi hidžab, muškarci obarati svoje poglede, i da obje strane trebaju pomagati jedna drugoj da bi njihova društva bila čistija u svakom pogledu.Vjerujem da su:

 ….vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima, traže da se čine dobra djela,

a od loših odvraćaju i namaz obavljaju i zekat daju i Allahu i Poslaniku Njegovu se pokoravaju.

To su oni kojima će se Allah sigurno smilovati. Allah je doista Silan i Mudar.”

( et -Tewba, 71.)

Napisala: Zejneb bint Junus

IslamBosna.ba